author: Krasimir Martinov

Lidhja e Shkrimtarëve Bullgarë është organizata më e vjetër e shkrimtarëve në Evropë

Më 16 nëntor 2023 është kremtimi zyrtar i 110-vjetorit të themelimit të organizatës më të vjetër të shkrimtarëve në Evropë – Lidhja e Shkrimtarëve Bullgarë (SBP). Ngjarja solemne do të mbahet në Klubin Qendror Ushtarak në Sofje, nën patronazhin e..

27.10.23 07:05 |

La Unión de Escritores Búlgaros es la organización de escritores más antigua de Europa

El 16 de noviembre de 2023 se celebrará oficialmente el 110 aniversario de la fundación de la organización de escritores más antigua de Europa: la Unión de los Escritores Búlgaros (SBP, por sus siglas en búlgaro). El acto oficial tendrá lugar en el..

02.10.23 16:25 |

Salió el rebelde Delio al monte, una canción rodopiana que vuela en el Universo

El día en que celebramos la Independencia de Bulgaria,en nuestro espacio Canción del día les ofrecemos una canción folclórica muy popular y amada por los búlgaros que suena con motivo de cada fiesta búlgara relacionada con sucesos históricos. Se trata..

22.09.23 10:15 |

Nadezhda Hvoineva – "Izlel ye Delyo Haydutin"

On Bulgaria’s Independence Day, we return to a popular and beloved folklore song that can be heard on nearly every Bulgarian holiday related to historical events. This is the famous "Izlel ye Delyo Haydutin", which in 1977 was..

22.09.23 06:55 |

The Union of Bulgarian Writers marks 110th anniversary

The Union of Bulgarian Writers is celebrating 110 years since its foundation. The creative association was established on September 8, 1913. Ivan Andreychin (literary and theater critic, poet, fiction writer, playwright and translator) was elected its..

08.09.23 10:11 |

110 años de la Unión de los Escritores Búlgaros

La Unión de Escritores Búlgaros (SBP, por sus siglas en búlgaro) celebra hoy 100 años de su fundación. Esta asociación artística fue creada el 8 de septiembre de 1913, cuando Iván Andreychin (escritor, poeta, dramaturgo, traductor, y crítico..

08.09.23 07:15 |

Lidhja e Shkrimtarëve Bullgarë mbush 110 vjeç

Lidhja e Shkrimtarëve Bullgarë (SBP) shënon 110 vjet nga krijimi i tij. Shoqata e krijuesve bullgarë u themelua më 8 shtator të vitit 1913. Kryetar i tij u zgjodh Ivan Andrejçin (kritik letrar dhe teatror, ​​poet, shkrimtar, dramaturg dhe përkthyes),..

08.09.23 07:05 |

Vanja Jordanova pikturon botë të ndryshme

Vanja Jordanova është e re, e talentuar dhe i pëlqen të pikturojë botë të ndryshme. Një pjesë e vogël e tyre janë përfshirë në përmbledhjen e saj të parë me poezi "Vizatoj ëndrra", e cila u shfaq në vitin 2021. Së fundmi, në tregun bullgar doli dhe..

16.07.23 13:15 |

Dünyaları resmeden Vanya Yordanova

Vanya Yordanova, dünyaları resmetmeyi seven, genç ve yetenekli biri. Bu dünyaların çok küçük bir kısmı, 2021 yılında çıkan “Risuvam Meçti” (Hayaller Çiziyorum) başlıklı ilk şiir kitabında yer aldı. Geçtiğimiz günlerde Bulgaristan’da “Vezbi v Sırtseto”..

24.06.23 09:15 |

On the eve of Midsummer's Day “the sky opens”

Midsummer's Day or Enyovden in Bulgaria is always celebrated on June 24, when the church honors the birth of St. John the Baptist. Folklore traditions are associated with the day of the summer solstice, when the sun "twinkles" and "plays" at..

23.06.23 18:43 |