Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Парк „Възраждане” възражда една от запустелите площи в центъра на София

БНР Новини
Фото: Христина Тасева

София вече разполага с ново място за разходка и отдих в един от централните квартали на града. Това е новопостроеният парк „Възраждане“, който се простира върху площ от 52 декара и предлага забавления за малки и големи посетители.

Първото, което се набива на очи, докато човек се разхожда из виещите се алеи, са удобно разположилите се по тревните площи групи тийнейджъри, които си говорят или играят карти, както и хората с книга в ръка, насядали по пейките. Паркът се огласява от глъчката на деца, които се плискат с вода от интерактивния „сух фонтан“, приличащ на площадка, от която изскачат водни струи и който е най-притегателното място за малките. За тях е изградена и детска площадка с люлки, пързалки и пясъчник.

СнимкаЛюбителите на спорта могат да карат колело, да потичат или да играят тенис на червените кортове. Построен е и амфитеатър с 90 места, където ще се организират представления и културни събития.

Вторият етап от строителството на парк „Възраждане“ предвижда изграждането на място за цирк, което ще се използва и като скейтборд площадка.

Едни от най-многобройните посетели на парка, разбира се, са родителите с малки деца. Една майка, която се разхожда с дъщеря си, споделя, че паркът е много хубав, но:

Няма никакви дървета в едната част, като напече през лятото няма да може да се седи. Живеем наблизо и чакахме да го открият, понеже преди мястото беше запустяло. Сега идваме да видим фонтана и детската площадка. Преди тук се разполагаше цирка и го очакваме отново.

СнимкаПовечето гости на парк „Възраждане“ казват, че липсват големи дървета, които да осигурят прохлада в лятната жега. Старите дървета са били изкорени по време на строежа, а новата зеленина все още не хвърля достатъчно сянка.

Някои от посетителите на парка си спомнят какво е било мястото преди години. „Когато бях млад, тук продаваха тухли и строителни материали. Аз не живея в района, но понеже вчера кметът на София Йорданка Фандъкова много похвали парка, реших да дойда и да го разгледам“, казва господин Павлов, докато си почива на една пейка и се радва на пролетното слънце.

Друг любител на следобедните разходки, който е в компанията на своето малко кученце, споделя:

Паркът е много добър, но няма никакво озеленяване. Не знам защо махнаха дърветата, които бяха тук. Преди време на това място имаше стадион и ми се искаше сега да изградят нов. Алеите са направени успоредно и на мен и моя домашен любимец ни е трудно да ги заобикаляме.

СнимкаА ето какво сподели и една майка, докато разхожда бебето си:

Паркът е много хубав. Аз живея в блока до парка и ще идвам често. Мястото е страхотно и има голяма промяна за целия квартал.

Вложените средства в парка са около 3 милиона евро, около 2 милиона са осигурени от „Софийски имоти” ЕАД, а останалите – от Фонда за устойчиво градско развитие на София по програма “Джесика”. Това е първият новопостроен парк в София за последните 30 години и въпреки липсата на достатъчно зеленина, която прави впечатление на почти всички посетители, парк „Възраждане“ вдъхва нов живот на едно от запустелите места в центъра на столицата.

Снимки: Христина Тасева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Еще из рубрики

Как 9 мая вводит еще одну линию разделения в болгарское общество

В этом году 9 мая проводит линию разделения в болгарском обществе, которое до сих пор чествовало День Европы и День победы над нацизмом, не смещая акцентов в значимости обоих праздников. С одной стороны, День Европы связан с установлением..

опубликовано 09.05.22 13:11

Старая мельница превратилась в информационный центр Деветакского плато

Старая мельница в селе Кырпачево, муниципалитет Летница /Северная Болгария/ стала образовательным и культурно-информационным центром, посвященным Деветакскому плато. Здание располагает всеми условиями для организации семинаров, культурных..

опубликовано 08.01.22 11:15