Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Габровци с фестивал за щастие

БНР Новини
Фото: www.6fest.gabrovo.net

6Fest е Международен фестивал за градски изкуства и щастие, който надгражда силната карнавална и хумористична традиция на Габрово за превръщането на града в пространство за улични изкуства с карнавален, цирков и експериментален характер.

В края на май улиците на Габрово ще оживеят. Акробати, огньове, живи статуи, жонгльори на кокили и карнавални персонажи ще превърнат града  в място за смях и изкуства. Причината за това е Международният фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest, който ще продължи от 19 до 21 май. Събитието се провежда за пръв път. Негови организатори са сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ и Момчил Цонев – писател и журналист. Те са създатели на първата компютърна игра за Габрово, онлайн енциклопедията за града по модела на Уикипедия – Gabrovowiki и музикалния клип със заглавие „Щастливо Габрово”. Съществува неотменна връзка между щастието и изкуството в откритите градски пространства– твърди Момчил Цонев. – Разбрах го докато снимахме клипа, в който взеха участие 17 състава. От друга страна непрекъснато излиза информация, че страната ни е на едно от последните места по индекс на щастие и че е класифицирана като една от най-нещастните страни в света. Всичко това беше повод да се роди идеята за фестивала. Сдружението решава да се проведе по време на Традиционния карнавал на Габрово, който тази година е на 20 май и ще мине под мото „Да изкукуригаме от смях“. Карнавалът е нещо, което е дълбоко свързано с Габрово – казва Момчил Цонев и обяснява:

Форми на маскарадни забави има още от XIX век, по-късно придобиват вид на карнавални събития, а съвременният карнавал в този вид, в който го познаваме, е от 60-те години на миналия век. Това е една дълга традиция, в която Габрово е свикнало да вижда усмихнати маскарадно облечени хора по улиците през май. Месецът не е случаен – тогава е и празникът на града. Фестивалът и карнавалът на Габрово са по едно и също време, за да се даде възможност на туристическия поток и местните жители да получат по-голяма доза култура.

Организаторите обещават максимално разнообразие, в рамките на 3 дни фестивално щастие. Началото е в петък вечерта, когато Мим формация „Жар“ ще представи уличен карнавален пърфонманс пред Дома на хумора и сатирата. Това ще се случи точно преди откриването на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Съботният ден е ключов, защото съвпада и с Традиционния карнавал на Габрово. Посетителите ще имат възможността да видят карнавална работилница, пърформанс на жива статуя, хумористичен спектакъл, 3 циркови представления, карнавално шествие, концерт и светлинно представление. Участниците са от България, Белгия, Испания, Уругвай и Гърция – пояснява Момчил Цонев:

Ние подгряваме с цирковите изпълнения карнавалното шествие, което започва в 6 следобед. След него ще има концерт, а в полунощ е кулминацията за съботния ден със светлинното представление на „Цирк Де Ла Люлин“. Последно в програмата за събота е 3DMaping шоу, което ще бъде прожектирано върху фасадата на Общината на Габрово.

Момчил Цонев разкри, че не всички от участниците в съботния ден са обявени в програмата. Една част от тях ще останат като изненада за посетителите на 6Fest – казва той и продължава:

Карнавалното и фестивалното настроение на Габрово не свършва на 20 май. Още в ранните часове на 21-ви ще има циркова работилница на „Цирк Де Ла Люлин“. Предназначена е за младата аудитория – децата. Представянето й ще бъде в двора на Интерактивния музей на индустрията, което е едно от най-атрактивните места  в Габрово. В следобедните часове в града пристига Театърът на огъня и сенките Fireter. Това е българска формация с много международни участия, която ще подгрее с едно мобилно шоу с музикален магьосник. Той ще „готви“ музика. Как точно ще го прави, ще видят посетителите на фестивала. Вечерта ще има огнено представление на кокили. Доста е ефектно, защото артистите са облечени в специални костюми, разхождат се на кокили и всичко това е обгърнато в огън.

Организаторите замислят и още една инициатива – заснемането на фестивала и създаването на късометражен клип. Надяват се, че това би било добра предпоставка за следващото му издание. „Аз виждам света във формата на сфера, цилиндър и конус“ – е казал френския живописец Пол Сезан, а ние се надяваме, че  ще видим щастието във формата на акробати, огнен театър и живи статуи, за да усетим тази връзка между щастието и изкуството в откритите градски пространства, за която говорят организаторите на Международния фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!