Eмисия новини
от часа

Резултати : автор Svetllana Dimitrova

Mozaik me Shtatë Shenjtorët në hyrjen e kishës “Shtatë Shenjtorët”, Sofje

Shtatë Shenjtorët me kontribut për lulëzimin e shkrimit dhe kulturës në Bullgari

Më 27 korrik, në ditën e Fjetjes së Shën Klementit të Ohrit, Kisha Ortodokse Bullgare nderon Shtatë Shenjtorët – dy vëllezërit e shenjtë Kiril dhe Metodi, krijuesit e alfabetit sllav /alfabeti glagolik/ dhe nxënësit e tyre – Klementi, Naum, Gorazd,..

27.07.19 09:30 |

Ju prezantojmë mënyrën më të re ekologjike të lëvizjes në Sofje

Që nga muaji tetor i vitit 2017 në Sofje ofrohet një shërbim i brezit të ri i panjohur në gjerësitë tona gjeografike. Ai siguron një mënyrë ekologjike dhe të pazhurmë të lëvizjes në qytete, pa u lëshuar emisione të dëmshme. Bëhet fjalë për marrjen me..

24.07.19 15:01 |

Bullgarët e diasporës kanë mundësi të studiojnë në universitetet bullgare

Në vitin 1993 universitetet bullgare hapën dyert e tyre për komunitetet bullgare jashtë vendit. Për të studiuar tek ne të rinjtë nga diaspora duhet t’u përgjigjen disa kritereve: të kenë origjinë bullgare, d.m.th. të kenë bullgarë në familjen ose..

12.07.19 15:31 |
Kalaja e Beratit

Bullgarët në Shqipëri – një fragment i historisë dhe i kulturës së lashtë bullgare

“Bullgarët më të rinj” është film i Agjencisë Shtetërore për Bullgarët Jashtë kushtuar diasporës bullgare në Shqipëri. Bashkësinë bullgare parlamenti shqiptar e njohu zyrtarisht gjatë vitit 2017. Historiani doktor Jordan Kolev thotë se popullsia bullgare..

11.07.19 13:05 |

Samokov - qytet i traditave të Rilindjes

Në të kaluarën jo të largët qyteti Samokov ka qenë i njohur si një qendër e kulturës, e arsimit dhe e zografëve të njohur. Por, shtytjen kryesore në zhvillimin e tij e dha prodhimi i hekurit, i njohur në rajon nga mesi i mijëvjeçarit të parë para..

13.06.19 14:07 |

Maratonisti Krasimir Georgiev: “Shqipëria më bëri përshtypje të madhe, njerëzit janë të jashtëzakonshëm”

Maratonisti Krasimir Georgiev realizoi me sukses sfidën e vet të radhës duke e kaluar me vrap distancën nga kryeqyteti detar i Bullgarisë - Varna deri në Durrësin e Shqipërisë. Pavarësisht nga problemet, të cilat i ka pasur dhe nga lodhja, është i..

11.06.19 11:47 |

Bashkëpunimi për zhvillim – themeli i politikës së jashtme të Bullgarisë

"Politika për zhvillim është një pjesë e pandarë e politikës së jashtme të Bullgarisë që nga viti 2011 dhe është rregulluar me një dekret të qeverisë për pjesëmarrjen e vendit në bashkëpunimin ndërkombëtar " – na shpjegoi Radko Vllajkov, Ambasador i..

05.06.19 15:40 |

24 maji – festa e mësuesve dhe edukatorëve të parë sllavë

Dita e arsimit, kulturës bullgare dhe e shkrimit sllav (24 maji) është e lidhur ngushtë me veprimtarinë e vëllezërve të shenjtë Kirill dhe Metodij. Sipas Kishës Ortodokse Bullgare, e cila i ka kanonizuar për shenjtorë, data e nderimit të tyre është 11..

24.05.19 09:00 |

Qendra muzeore “Arti trak në Rodopet Lindore” mbushi 10 vjet

Gjatë vitit 2000 arkeologu dr. Georgi Kitov dhe ekipi i tij zbuluan kodërvarrin Roshava Çuka afër fshatit Aleksandrovsko të rrethit të Haskovos, një varrezë trake nga shekulli i V para Krishtit, e cila bën përshtypje me arkitekturën e jashtëzakonshme..

19.05.19 12:15 |

Vrapuesi Krasimir Georgiev me një sfidë të re

Sfida më e re e maratonistit Krasimir Georgiev është që të lidhë Bullgarinë, Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë me një maratonë nëpër Korridorin numër 8. Kjo ngjarje sportive,  e para për nga lloji i vet, e organizuar me ide të eurodeputetit bullgar..

07.05.19 12:00 |
Всички новини: днес | вчера