Eмисия новини
от 21.00 часа

Резултати : автор Svetllana Dimitrova

“Sinergjia” e artit figurativ bullgar në Parlamentin Evropian

Deri në fund të qershorit në Parlamentin Evropian do të paraqitet ekspozita “Sinergjia”, kushtuar artit figurativ bullgar. Atje janë përfshirë vepra të autorëve bashkëkohorë bullgarë nga koleksionet e Galerisë Kombëtare të Parlamentit Evropian...

18.03.18 10:10 |

Manastiri i Çerepishit "Fjeta e Hyjlindëses Shën Mëri" – "vendi më i bukur në botë"

Buzë malit Stara Pllanina, afër një prej meandrave më piktoreske të lumit Iskër, ndër kodrat e gjelbra është zhytur Manastiri i Çerepishit “Fjeta e Hyjlindëses Shën Mëri”. Përshtypje të madhe bëjnë shkëmbinjtë e bardhë me format e tyre interesante..

04.03.18 09:25 |

Kompleksi Memorial “Mbrojtësit e Stara Zagorës 1877” – një vepër heroike e përjetësuar përgjithmonë

Beteja për Stara Zagorën më 19 korrik 1877, e shpërthyer gjatë Luftës Çlirimtare Ruso-Turke, është një prej ngjarjeve më epike dhe në të njëjtën kohë më tragjike. Ajo mbaroi me fitoren e ushtrisë turke, me masakrim në masë të popullsisë dhe me..

03.03.18 09:10 |

Banesat e neolitit në Stara Zagora – më të vjetrat në Evropë

Banesat e neolitit në Stara Zagora janë një monument i jashtëzakonshëm historik me rëndësi botërore. Ato janë një prej 100 objekteve turistike kombëtare. Në muzeun, që ngrihet mbi vetë zbulimet arkeologjike mirëmbahet temperaturë dhe lagësirë e..

10.02.18 10:15 |

Sofja – një qendër e gjallëruar tregtare që nga Antikiteti deri më sot

Në Muzeun Historik Regjional në Sofje deri në fund të shkurtit mund të shihet ekspozita “Nën shenjën e Merkurit”. Ajo i është kushtuar zhvillimit të marrëdhënieve tregtare të qytetit dhe regjionit që nga Antikiteti deri në fund të shekullit të XX..

26.12.17 11:25 |

Manastiri i Gllozehenes “Shën Gjergji Fitimprurësi” – kështjella e ortodoksisë

Manastiri i Gllozehes “Shën Gjergji Fitimprurësi” ngrihet madhërisht nën shkëmbinjtë e majës Kamenen Lisec në malin Stara Pllanina. Ai ngjan më tepër me kështjellë sesa me godinë shpirtërore. “ Ky është një prej manastireve më madhështore..

24.12.17 09:45 |

Ballkani – një histori mijëvjeçare në ar dhe bronz

Deri në fund të janarit të vitit 2018 në dy prej sallave të Muzeut Arkeologjik Kombëtar në Sofje mund të shihet ekspozita “Ari dhe bronzi. Metale, teknologji dhe kontakte në Ballkanin Lindor gjatë epokës së bronztë”. Ekspozita zhvillohet në..

23.12.17 09:45 |

“Bansko Film Fest” ofron përjetime ekstreme dhe aventura

Nga 22 deri më 26 nëntor qyteti bullgar Bansko (Bullgari Jugperëndimore) mbledh në një vend adhuruesit e adrenalinës, sporteve ekstreme dhe aventurave. Ata do ta ndjekin edicionin e 17-të me radhë të festivalit “Bansko Film Fest”. Shumica e..

22.11.17 14:59 |

Sekretet e kështjellës mesjetare Cepina në malin e Rodopeve

Në një prej luginave më të mëdha të malit Rodope – ajo e Cepinës, në një majë të lartë ngrihet kështjella e Mesjetës Cepina. Studimet arkeologjike të kështjellës filluan që gjatë vitit 1960, kurse disa vjet më vonë, në vitin 1966 ajo u shpall vlerë..

18.11.17 12:05 |

Tzépina, la mystérieuse citadelle médiévale des Rhodopes

La forteresse moyenâgeuse Tzépina se situe dans la vallée Tchepinska de la montagne des Rhodopes. Bien que dressée sur un sommet d’accès difficile, les archéologues y entreprennent des fouilles en 1960 et quelques années plus tard, en 1966,..

18.11.17 08:10 |
Всички новини: днес | вчера