Eмисия новини
от 09.00 часа

Резултати : автор Joan Kolev

Kolazh: Vergil Mitev

1953-ta – Aleksandër Zhendov dhe kulti i personalitetit

Në vitin 1953 Aleksandër Zhendov – grafik dhe piktor, një prej “të etërve” të karikaturës bullgare, autor i shumë tregimeve satirike dhe fejtoneve, vdiq nga kanceri. Megjithë autoritetin e tij të padyshimtë ndër kolegët-piktorë, shumë pak njerëz guxuan..

12.10.14 10:10 |
Fotocollage: Wergil Mitew

1953: Alexander Schendow und der Personenkult

Im Jahr 1953 starb der hervorragende Graphiker und Maler, einer der „Väter“ der bulgarischen Karikatur, Autor von zahlreichen satyrischen Geschichten und Publizistik Alexander Schendow an Krebs. Schendow hatte schon in früher Jugend kommunistische..

11.10.14 10:35 |

Viti 1952 – U ndamë me legjendën e skenës bullgare Krëstjo Sarafov

Mjeshtëri i madh i teatrit Krëstjo Sarafov ishte jo vetëm mësues i disa brezave të artistëve bullgarë. Ai prezantoi në skenë personazhe të paharrueshme të pjesëve të shkrimtarëve të mëdhenj si Shekspir, Gogol, Çehov, Molier, Griboedov, Shiler, Petko..

05.10.14 07:15 |
Krastjo Sarafow in der Rolle von Famusow in Gribojedows Gesellschaftskomödie

1952: Bulgarien nimmt Abschied von Krastjo Sarafow

Im Jahre 1952 ging Krastjo Sarafow, einer der größten bulgarischen Schauspieler und Theaterregisseure, für immer vom bulgarischen Publikum. Der Lehrer für mehrere Generationen bulgarischer Akteure stellte viele zentrale Männerrollen von Shakespeare..

04.10.14 10:05 |

„Das goldene Herz Sofias“ – ein Film über ein gefährdetes Symbol der Hauptstadt

Die Patriarchenkathedrale „Heiliger Alexander Newski“ gehört zu den Wahrzeichen der bulgarischen Hauptstadt Sofia. Diese Kirche hat eine reiche Geschichte, auch wenn sie nicht zu den ältesten Kirchen der Stadt gehört. Der Beschluss zu ihrem Bau..

22.09.14 12:15 |
Fotocollage: Wergil Mitew

1950: Die Säuberung im Tonarchiv des BNR

Das Jahr 1950 ist für den Bulgarischen Nationalen Rundfunk mit einem besonderen Ereignis verbunden: sein Tonarchiv wurde „gesäubert“ und „unpassende“ Aufnahmen entfernt. Aus dem Archiv wurden Nazi-Lieder und Militärmärsche sowie andere..

20.09.14 11:35 |

Bota e Hajtovit në bardhë e zi

Çdo përvjetor është   kohë për bilanc. Kështu është edhe me përvjetorin e 95 të shkrimtarit të madh bullgar Nikollaj Hajtov, i cili në qofte se ishte sot me ne, nuk do të ishte dakord me këtë. “Festimi i përvjetorëve tashmë nuk është i përshtatshëm” –..

19.09.14 15:15 |

“Zemra e artë e Sofjes” – film për një nga simbolet e kryeqytetit

Katedralja “Shën Aleksandër Nevski” është një nga simbolet e kryeqytetit. Kisha ka historinë e vet të pasur, për të cilën nuk dihet shumë. Vendimi që të ndërtohet merret nga Parlamenti Bullgar në qytetin Tërnovo në bazë të propozimit të politikanit të..

17.09.14 14:16 |
Kolazh: Vergil Mitev

Viti 1950 – “Ta fshijmë historinë apo jo?”

Mbi 500 janë incizimet e ruajtura në Fondin e Artë të Radios Kombëtare Bullgare, të cilat ruajnë kujtesën prej tingujsh të Bullgarisë dhe të Evropës. Kjo na jep mundësi për të dëgjuar edhe gjatë shekullit të XXI-të zërat e krijuesve të mëdhenj bullgarë..

16.09.14 14:41 |

Wassil Petrow begeistert auch in diesem Jahr das Publikum auf „Apollonia“

Der Bulgarische Nationale Rundfunk begeht sein 80. Jubiläum mit einer Konzerttournee, die am 1. September begonnen hat und am heutigen 13. September in Plowdiw ihren Abschluss findet. Am heutigen Konzert beteiligen sich die Big Band..

13.09.14 12:10 |
Всички новини: днес | вчера