Eмисия новини
от 09.00 часа

702 mijë fëmijë në Bullgari po përgatiten për ditën e parë shkollore

2349 shkolla bullgare do të hapin dyert më 15 shtator për ditën e parë shkollore. Gjithsej 702 mijë do të jenë nxënësit nga klasa e parë deri në klasën e 12-të, mbi 57 mijë prej tyre do të kalojnë për herë të parë pragun e shkollës. Këtë e bëri të..

13.09.23 16:36 |
Kolazhi: Sillvija Petrova

Mbështetja evropiane për arsimin në Bullgari

Komisioni Evropian e ka shpallur vitin 2023 Vitin e Aftësive për të nxitur mësimin gjatë gjithë jetës dhe për të mbështetur inovacionin. Arsimi dhe inovacioni ishin temat e një dialogu civil javën e kaluar në Sofje me Komisioneren Evropiane..

17.05.23 17:37 |

Në Tiranë u takuan përfaqësues të MPJ-së të Bullgarisë dhe Shqipërisë

Më 16 maj në Tiranë u zhvilluan konsultime politike mes ministrive të jashtme të Bullgarisë dhe Shqipërisë, njofton MPJ bullgare. Gjatë bisedimeve u theksuan mundësitë për thellimin e bashkëpunimit dypalësh në ekonomi, turizëm, arsim dhe shkencë. Në..

17.05.23 14:21 |

Popullsia e Bullgarisë po shkrihet me 50 000 njerëz çdo vit

Në një forum diskutimi mbi krizën demografike, sociologu nga agjencia AFIS Jurij Asllanov njoftoi se çdo vit popullsia e Bullgarisë zvogëlohet me më shumë se 50 000 njerëz, që është e barabartë me një qytet të madh me madhësinë e një qendre rajonale...

10.05.23 18:04 |

Kultura në fokus: "Dije +" është përfitimi më i ri social për për punonjësit

Kuponë për ushqim ose veshje, karta fitnesi ose team building në natyrë... Në Bullgari, shumica e përfitimeve sociale për punonjësit janë materiale . “Bonuset” në fjalë janë të mirëpritura për ata që punojnë në kushtet e inflacionit, rritjes së..

30.04.23 13:15 |

Pothuajse 1/5 e të rinjve bullgarë nuk punojnë dhe nuk studiojnë

Mbi 18% prej të rinjve bullgarë nga mosha 15 deri në 30 vjeç as nuk punojnë e as nuk arsimohen dhe kjo krijon një sfidë të madhe, tha kreu i Delegacionit të Socialistëve Bullgarë në Parlamentin Evropian, Petër Vitanov, në hapjen në Sofje të një..

07.04.23 18:42 |

Do të lehtësojnë njohjen e arsimit të lartë jashtë vendit

Një Regjistër i Unifikuar për njohjen akademike të arsimit të lartë jashtë vendit ofrohet nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës. Projekt-amendamenti dhe plotësimi i urdhëresës për këtë к publikua për diskutim në faqen e ministrisë. Aktualisht,..

03.04.23 12:23 |

Dy herë më shumë të huaj zgjedhin universitetet bullgare

Numri i të huajve që studiojnë arsimin e lartë në Bullgari në vitin 2022 u dyfishua, nga 4 në 8 për qind, krahasuar me vitin 2013. Këtë e tregojnë të dhënat nga Harta Kombëtare e Arsimit të Lartë në Bullgari. Vendi ynë është lider në BE për sa i përket..

24.02.23 19:38 |

Mosha e lartë rekord e mësuesve në arsimin e mesëm

Vetëm 15 për qind e mësuesve janë nën moshën 35 vjeçare në vendin tonë dhe 70 për qind e tyre largohen nga sistemi arsimor që në vitin e parë, njoftuan nga  Sindikata “Arsimi” pranë Konfederatës së Punës “Podkrepa”. Një tregues tjetër alarmues është..

13.02.23 18:14 |

Një fillim i suksesshëm i ekspozitës së parë të Sofjes "Arsimi në Spanjë"

Edicioni i parë i ekspozitës “Arsimi në Spanjë” përfundoi me sukses për të dy vendet. Aktiviteti u organizua nga departamenti "Edukimi" në Ambasadën e Spanjës në Sofje, Zyra Spanjolle për Ndërkombëtarizimin e Arsimit (SEPIE), me mbështetjen e..

09.02.23 13:30 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна