Eмисия новини
от 14.00 часа

Mitropoliti Kiprian: Ai që i afrohet muzikës kishtare, ai i afrohet dhe Zotit

Ka mënyra të shumta që Zoti të hyjë në zemrat tona, dhe njëra prej tyre është përmes fjalëve të veshura të zhytura në muzikë. Prandaj në Liturgjinë e Shenjtë tingëllojnë psalme, por ato shkojnë edhe përtej tempullit për të arritur tek..

12.06.22 10:15 |

Përshpirtja e Qershisë është e shtuna e dytë gjatë vitit për nderim të të krishterëve që janë larguar nga kjo botë

Sot është përshpirtja e qershisë. Si zakonisht dita në të cilën kujtohemi për të afërmit tanë të cilët tanimë nuk janë në këtë botë dhe lutemi për paqe dhe qetësi të shpirtrave të tyre është gjithmonë ditën e shtunë.  Në kisha, pas Liturgjisë së..

11.06.22 07:15 |

Në Ditën e Shpëtimit fshati Bov feston dhe pret mysafirë nga afër dhe nga larg!

Për fshatin piktoresk Bov në malin Stara Pllanina, që ngrihet mbi Grykën e Iskërit, festa e sotme –“Ngjitja e Zotit në Qiell”, ose siç e quajnë njerëzit Dita e Shpëtimit (Spasovden), sjellë një gëzim të dyfishtë. Krahas me festën e krishterë,..

02.06.22 16:28 |

Në disa qytete po mbahet një marshim mbarëbullgar për paqe dhe neutralitet

Në disa qytete të Bullgarisë, duke përfshirë Sofjen, Burgasin dhe Varnën, mbahet sonte nisma “Marshi mbarëbullgar për paqe dhe neutralitet”. Qindra protestues u mbledhën para ndërtesës së Kuvendit Popullor në Sofje dhe lëvizja tashmë është e..

03.05.22 19:46 |
Shën Mbretit Boris I Mihaill Pagëzor

Kisha Ortodokse Bullgare kremton Fjetjen e Shën Mbreti Boris I Pagëzorit

Më 2 maj Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Mbretit Boris I Mihaill. Princi Boris ishte një sundimtar bullgar nga viti 852 deri në vitin 889. Gjatë mbretërimit të tij, krishterimi u vendos si fe zyrtare në shtetin bullgar dhe u pranua..

02.05.22 07:15 |

Shënojmë festën e madhe të krishterë – Dita e Dafinës

Toka zgjohet nga letargjia, dielli na buzëqesh dhe shumëllojshmëria e luleve fillon të na shoqërojë në përditshmërinë tonë. Në sfondin e një tabloje të tillë baritore të jetës vjen një nga festat më të preferuara të bullgarëve - Dita e Dafinës!..

17.04.22 06:05 |
Shën Sofroni i Vracës

Nderojmë kujtimin e Shën Sofronit të Vracës

Sot Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Shën Sofronit të Vracës - peshkopi i Vracës dhe iluminist i shquar, vazhduesi i misionit arsimor të Paisij Hilendarskit. Në qytetin Vraca, festa e shenjtorit – patronit qiellor të dioqezës, u..

11.03.22 15:43 |

Këngë dhe legjenda për festën e Shën Haralambit

Në traditën ortodokse, dita e dhjetë e shkurtit i kushtohet Shën Haralambit, i cili vdiq si martir gjatë persekutimit të të krishterëve në shekullin e tretë. Sipas traditës së kishës, plagët e tij shëroheshin për mrekulli çdo natë, pavarësisht..

10.02.22 06:25 |

Dita e Gjelit – rituale për shëndetin e fëmijëve mashkullorë

Dita e Gjelit është një festë kombëtare kushtuar shëndetit dhe pjellorisë së fëmijëve mashkullorë. Ajo festohet në Bullgarinë Lindore - nga Dobruxha deri në rajonet më jugore të vendit tonë. Data përkon me festën e krishterë Paraqitja e Zotit tonë..

02.02.22 06:50 |

Kisha Ortodokse Bullgare nderon Shën Antonin e Madh

Sot Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Shën Antonit të Madh, apo ditën e Shën Antonit. Shën Antoni lindi rreth vitit 251 në një familje të pasur egjiptiane dhe kur mbeti jetim në moshën 20-vjeçare, shpërndau trashëgiminë e tij dhe..

17.01.22 09:12 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера