Eмисия новини
от 07.00 часа

Të rinjtë zgjedhin universitetet e huaja sepse nuk besojnë te realizimi në vendin tonë

Rezultatet e dobëta të vlerësimit të jashtëm kombëtar të nxënësve nxorën në pah problemin themelor të cilësisë së arsimit bullgar . Vunë dhe një sërë pyetjesh-me çfarë njohurish dhe aftësish diplomohen të diplomuarit;a janë ata në gjendje të..

11.07.22 07:15 |
Universiteti Shtetëror i Taraklisë

Bullgarët në Moldavi bënë thirrje për ruajtjen e Universitetit Taraklia

Bullgarët në Moldavi u bënë thirrje Presidentëve të Bullgarisë dhe Moldavisë, Rumen Radev dhe Maja Sandu, që të ruajnë Universitetin e Taraklisë. Dokumenti u miratua unanimisht në një mbledhje të jashtëzakonshme të bullgarëve në Moldavi në sallën e..

06.07.22 16:41 |

Bullgaria lehtëson pranimin e studentëve të huaj

Qeveria miratoi ndryshimet në Urdhëresën e Pranimit të Studentëve. Ata do të lehtësojnë të huajt që të aplikojnë në universitetet bullgare. Nuk kërkohet më paraqitja e një certifikate mjekësore, e cila krijonte pengesa për të rinjtë nga jashtë...

23.06.22 12:31 |

Georgi Bërdarov: Ne duhet të ndryshojmë filozofinë e sistemit tonë arsimor

Kriza demografike në Bullgari ka nxitur prej kohësh diskutime në shoqëri. Dhe megjithëse çdo qeveri vjen me premtime për të kapërcyer trendin shqetësues, deri tani rezultatet kanë qenë më alarmante dhe sikurse ekziston një ndjenjë pafuqie. Georgi..

22.06.22 07:15 |
Ilijana Jotova

Ilijana Jotova: Po punojmë për ruajtjen e gjuhës bullgare në diasporat historike

Është e rëndësishme të punojmë me komunitetet tona, qoftë migrimi i vjetër historik apo komunitetet më të reja bullgare, të formuara fjalë për fjalë në mbarë botën - po flasim për të ashtuquajturin migrim të ri ekonomik. Këtë e tha në një takim me..

13.06.22 17:12 |

Nënpresidentja Ilijana Jotova do të takohet me bullgarët e Banatit në Vinga

Në datat 11, 12 dhe 13 qershor, Nënpresidentja Ilijana Jotova do të jetë në Vinga të Rumanisë. Ajo u ftua si mysafire zyrtare në shënimin e 130 vjetorit të Kishës Katolike Romake “Trinia e Shenjt”, e ndërtuar nga bullgarët banatë. Në të ruhen..

11.06.22 11:25 |

Ilijana Jotova bisedoi me studentë që mësojnë bullgarisht në Universitetin e Bolonjës

“Ne e duam gjuhën, kulturën dhe letërsinë bullgare” - me këto fjalë studentët që mësojnë bullgarisht në Universitetin e Bolonjës e pritën Nënpresidenten Ilijana Jotova. Lektori i tyre Prof. Aleksandër Panov tha se ata janë shumë të interesuar për..

21.04.22 18:26 |
Nënpresidentja Ilijana Jotova

Nënpresidentja Jotova bëri thirrje për ruajtjen e Universitetit në Taraklia

Nënpresidentja Ilijana Jotova hapi konferencën online "Zërat bullgarë për Evropën" të bullgarëve në Taraklia. Në shekullin e 21-të, Evropa është përsëri në luftë. Unë dua që BE të jetë një lider më i madh, për të parandaluar luftërat, për të..

19.04.22 12:03 |

Universitetet në Svishtov dhe Pejë do të bashkëpunojnë

Një memorandum pesë-vjeçar bashkëpunimi u nënshkrua nga Akademia Ekonomike “Dimitër Cenov” në qytetin bullgar Svishtov dhe Universiteti “Haxhi Zeka” në Pejë të Kosovës. Dokumenti u nënshkrua në Kosovë nga rektorët e dy universiteteve, Prof. Dr. Marijana..

05.04.22 15:51 |

Universiteti i Veliko Tërnovos i hoqi Putinit titullin e nderit

Këshilli Akademik i Universitetit të Veliko Tërnovos i hoqi Vlladimir Putinit titullin e nderit Doctor Honoris Causa. Anëtarët e këshillit votuan njëzëri për të shfuqizuar vendimin me të cilin titulli për “kontributin në zhvillimin paqësor të..

21.03.22 18:13 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна