Eмисия новини
от 09.00 часа

Kurse të gjuhës bullgare për të huajt fillojnë në qytetin bregdetar Varna

Departamenti i Mësimit të Gjuhëve të Huaja dhe Kualifikimit Pasuniversitar i Universitetit të Lirë “Çernorizec Hrabër” në Varna fillon kurse të gjuhës bullgare për të huajt. Ata që përfundojnë me sukses trajnimin do të jenë në gjendje të vazhdojnë..

12.08.21 18:18 |
Allbena Danaillova

Allbena Danaillova: Ëndërroj për një botë pa kufizime dhe më shumë muzikë

E quajnë Allbena Danaillovën “Zonjën e parë” të Filarmonisë së Vjenës dhe kjo nuk është vetëm një hile gazetareske - ajo me të vërtetë është gruaja e parë -koncert mjeshtre, e cila ka regjistruar emrin e vet në historinë afro 180 vjeçare të..

14.07.21 07:15 |

A do të provokojë Brexit kthimin e bashkatdhetarëve tanë nga Ishulli?

Proceset dinamike në Britaninë e Madhe për të kapërcyer koronavirusin dhe fazën përfundimtare të Brexit kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në fatin e një numri të madh të bullgarëve që punojnë dhe studiojnë në Angli. Duke shtuar edhe zgjedhjet e..

30.06.21 13:13 |
Universiteti i Sofjes

Universiteti i Sofjes zuri pozicionin më të lartë deri tani në një klasifikim prestigjioz botëror

Universiteti i Sofjes "Shën Klementi i Ohrit" është në vendin 591-600 në renditjen botërore të universiteteve QS World University Rankings për 2022 . Universiteti më i vjetër bullgar është përfshirë në listë që nga viti 2014 dhe pozicioni i ri..

09.06.21 12:40 |

2000 vende për beçelorë për komunitetin bullgar jashtë vendit në universitetet bullgare

Në sfondin e pandemisë dhe nevojës së theksuar qartë për personel në kujdesin shëndetësor po rritet pranimi i infermiereve dhe specialistëve shëndetësorë për vitin e ri shkollor 2021/2022 në Bullgari. Pranimi i studentëve në fushën e..

02.06.21 20:09 |

Mësimi në dhomat e klasës rifillon në të gjithë vendin

Prej ditës së sotme, 31 maj, me urdhër të Ministrit të Shëndetësisë, nxënësit e të gjitha klasave po kthehen në dhomat e klasës. Lejohen edhe aktivitetet jashtëshkollore, aktivitetet me interes, aktivitetet dhe ngjarje të tjera të organizuara në..

31.05.21 09:29 |

Studentët kthehen në universitete, stadiumet hapen 50%

Që nga sot hiqet ndalesa për zhvillimin e mësimdhënies në shkollat e larta, thuhet në një urdhër të Ministrit të Shëndetësisë. Me urdhrin e njëjtë që nga sot lejohet edhe zhvillimi i garave sportive para publikut deri në 50% prej kapacitetit...

19.05.21 05:25 |
Prof. Hristo Bonxhollov

Për herë të parë që nga viti 1944 do të ketë një universitet bullgar në Maqedoninë е Veriut

Universiteti “Shenjtor Kirill dhe Metodij” në Veliko Tarnovo është universiteti i parë bullgar që do të hapë një filial të vet në Maqedoninë e Veriut. Negociatat për të arritur këtë vazhduan tre vjet. Rektori i universitetit, Prof. Hristo..

13.05.21 13:03 |

Shumica e studentëve të huaj në Bullgari zgjedhin specialitete mjekësore

Në vitin akademik 2020/2021, për diploma baçelor dhe master në shkollat e arsimit të lartë në Bullgari po studiojnë 211.8 mijë njerëz. 12.3 për qind e tyre kanë zgjedhur shkolla private. Sipas të dhënave të Institutit Kombëtar të Statistikave,..

27.04.21 06:45 |

Mendohen stimuj për shkencëtarët me botime në revista botërore

Profesorët dhe studiuesit universitar punimet kërkimore të të cilëve janë botuar në revista shkencore botërore me autoritet do të marrin shpërblime për të stimuluar aktivitetin e tyre botues. Kjo parashikohet në Programin Kombëtar të Ministrisë së..

26.04.21 15:57 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна