Eмисия новини
от 20.00 часа
Shtëpia “Petko Stajnov”,  në qytetin Kazanllëk

Petko Stajnov – një krijues i dhuruar me intuitë dhe largpamësi profesionale

Një nga kompozitorët më të shquar bullgarë, aktivist i palodhur shoqëror, drejtues i institucioneve muzikore dhe kulturore, Akad. Petko Stajnov mbetet në historinë tonë si kompozitor i veprave thellësisht bullgare në tingëllimin e tyre melodik dhe..

01.12.21 10:20 |
“Darka e Fundit”, një mural në kishën “Shën e Diela”në Sofje, piktor Ivan Mërkviçka

Një platformë prezanton piktorët që kanë punuar në kishat e Sofjes nga viti 1878 deri në vitin 1944

Një platformë e re paraqet artistë, gdhendës dhe piktorë që kanë punuar në kishat e Sofjes nga viti 1878 deri në vitin 1944. Ajo është një projekt i Institutit për Studimin e Arteve pranë Akademisë Bullgare të Shkencave, i cili zbatohet me mbështetjen..

26.11.21 20:35 |

Akademia Bullgare e Shkencave kërkon zgjidhje për të reduktuar pasojat negative të ndryshimeve klimatike në vendin tonë

Shkencëtarët nga Instituti për Pyllin pranë Akademisë Bullgare të Shkencave  i kanë drejtuar përpjekjet e veta te studimi i zhvillimit dhe përshtatjes së pyjeve ndaj ndikimeve klimatike dhe antropogjene. Ato e llogarisin veprimtarinë njerëzore..

31.10.21 07:25 |

Doktori Venelin Todorov: Shkenca në një nivel botëror mund të bëhet dhe në Bullgari

Ai është një shkencëtar i ri i suksesshëm, i cili zgjedh të zhytet në thellësitë e universit në tokën e tij të lindjes-në Bullgari. Dhe është i vlerësuar për punën e tij. Kjo është historia e vërtetë jetike e doktorit Venelin Todorov . Banuesi..

30.10.21 13:25 |
Akademia Bullgare e Shkencave

Akademia Bullgare e Shkencave zgjodhi katër akademikë të rinj

Në mbledhjen e akademikëve u zgjodhën katër akademikë të rinj të Akademisë Bullgare të Shkencave (BAN). Në mesin e tyre është edhe Ministri në detyrë i Arsimit, Akad. Nikollaj Denkov . Ai lindi në vitin 1962 dhe është një kimist me famë botërore...

26.10.21 10:59 |
Prof. Bogdan Petrunov

Prof. Bogdan Petrunov rekomandoi vaksinimin e detyrueshëm për shumë profesione

Vaksinimi kundër Covid-19 duhet të jetë i detyrueshëm për mësuesit, mjekët dhe të gjithë punonjësit shëndetësorë, zjarrfikësit, punonjësit e transportit dhe ata që punojnë me shumë njerëz. Këtë pozitë e shprehu para bTV imunologu nga Akademia Bullgare e..

02.09.21 11:47 |

Për vizitë në Muzeun Etnografik dhe Arkeologjik në qytetin Ellhovo

I krijuar gjatë vitit 1958, Muzeu Etnografik dhe Arkeologjik në qytetin Ellhovo tërheq turistë me disa ekspozitat e përhershme, të vendosura në godina të ndryshme. Mes tyre është ekspozita, e cila ka ruajtur trashëgiminë e pasur etnografike të..

26.08.21 07:15 |

Shkencëtarët nga Akademia Bullgare e Shkencave janë duke punuar mbi një alternativë premtuese për përdorimin e qëndrueshëm të energjisë

Përmbytjet e mëdha në Gjermani ditët e fundit janë një nga shembujt më të mirë për pasojat nga ngrohja globale dhe ndryshimi në klimë në një përpjesëtim botëror. Një metodë bazë  për përballimin e problemit është kalimi drejt lëndëve me emisione..

24.07.21 08:45 |
Prof. Nikollaj Vitanov

Vala e tretë e epidemisë po largohet

Vala e tretë e pandemisë është nën kontroll dhe po largohet. Numri bazë riprodhues i infeksionit ka një vlerë rekord të ulët - 0,595. Prirja për të tkurrur infeksionin është shumë e fortë. Numri i rasteve aktive pritet të bjerë nën 35 000 me një..

13.05.21 14:03 |
Godina e Akademisë Bullgare të Shkencave

Janë duke përgatitur prodhimin e preparateve bullgare kundër koronavirusit

Shkencëtarët bullgarë po testojnë preparate kundër Covid-19 bazuar në antitrupat e marra nga kulloshtra e kafshëve. Ato do të aplikohen në mukozën e zgavrës së gojës dhe të hundës, tha para BTA doc. dr. Wolf Lupke. Ai mendon se vaksinimi është i..

30.03.21 12:52 |
Всички новини: днес | вчера
Подкасти от БНР