Eмисия новини
от 08.00 часа

Qyteti i Bashkimit anuloi festimet për shkak të Covid-19

Për herë të parë qyteti Sëedinenie (Bashkimi) (para vitit 1969 Goljamo Konare), nga ku ka filluar marshimi i madh, i cili çoi deri tek Bashkimi i Bullgarisë në vitin 1885, anuloi festimet. Në prani të këshilltarëve bashkiakë vetëm u ngritën..

05.09.20 16:16 |

Plovdivi e pret përvjetorin e 135 të Bashkimit me flamuj të rinj

Në vigjilje të përvjetorit të 135-të të Bashkimit të Bullgarisë tek 5 nga hyrjet e qytetit të Plovdivit, si dhe në vende të tjera simbolike do të valëviten 400 flamuj të rinj – 200 kombëtare dhe 200 të Plovdivit. Flamujt rinovohen dy herë..

05.09.20 11:33 |
Ekspozita “Rilindja Bullgare” në rrugën “Canko Llavrenov” në Plovdivin e Vjetër

Plovdivi pret festën e vet me një program të pasur kulturor

Bashkimi i Bullgarisë, të cilin e shënojmë më 6 shtator, është gjithashtu festë e qytetit të dytë për nga madhësia në Bullgari Plovdiv. Tradicionalisht festimet në “Kryeqytetin e Bashkimit” do të fillojnë me një meshë të shërbyer nga Mitropoliti i..

05.09.20 04:10 |
“Shpallja e Bashkimit”, piktori Atanas Zhekov

Qyteti Plovdiv ruan kujtimin për ditën e lavdishme të Bashkimit në një ekspozitë të posaçme

Katër muaj pas Çlirimit të Bullgarisë nga sundimi osman dhe nënshkrimit të Traktatit të Paqes të Shën-Stefanit, Kongresi i Berlinit nga periudha qershor-korrik 1878 minoi shpresat e bullgarëve për krijimin e një shteti më vete në kuadrin e etnosit..

06.09.19 08:00 |
“Bashkimi i Bullgarisë Veriore me atë Jugore. 6 shtatori 1885” – pikturë në një pullë postare nga viti 1885

Bashkimi – një legjendë reale historike

Më 6 shtator mbushen 133 vjet nga Bashkimi i Principatës së Bullgarisë me Rumelinë Lindore – pjesë prej Bullgarisë së sotme Jugore, atëherë krahinë autonome në Perandorinë Osmane me kryeqytet Plovdiv. Deri në krijimin e “dy Bullgarive” u arrit për..

06.09.18 08:10 |

Bashkimi i Bullgarisë – një mësim historik, i cili tregoi se fuqia e bullgarëve fshihet në unitetin e tyre

Më 6 shtator Bullgaria shënon Ditën e Bashkimit të Principatës së Bullgarisë me Rumelinë Lindore. Parahistoria e kësaj date të rëndësishme për ne filloi më 3 mars 1878 me nënshkrimin e Traktatit të Paqes të Shën Stefanit mes Rusisë dhe Turqisë...

06.09.17 09:05 |
Konferenca e Paqes e Parisit më 1946

Traktati i Paqes i Parisit dhe mbrojtja e kauzës kombëtare bullgare

Më 10 shkurt të vitit 1947 Bullgaria nënshkroi në Paris një Traktat Paqeje me fituesit nga Koalicioni anti-Hitler, i cili i vuri fund pjesëmarrjes së vendit në Luftën e Dytë Botërore. Ai është rezultat i Konferencës së Paqes në kryeqytetin francez nga..

10.02.17 11:03 |
“Shpallja e Bashkimit”, piktor Atanas Zhekov

Bashkimi – një çast i ndritshëm në historinë tonë më të re

Më 6 shtator mbushen 131 vjet nga Bashkimi i Principatës së Bullgarisë me Rumelinë Lindore, autonomi në kufijtë e Perandorisë Osmane. Historia e Bashkimit na kthen në vitin e largët 1878, kur trojet bullgare u çliruan pas një lufte të rëndë midis Rusisë..

06.09.16 11:15 |
“Shpallja e Bashkimit”, piktor Atanas Zhekov

Akad. Georgi Markov: “Pas Bashkimit Bullgaria u bë një faktor më vete në Evropën Juglindore”

Data 6 shtator 1885 është lidhur me një prej ngjarjeve më të gëzueshme në historinë tonë – Bashkimi i Principatës Bullgare me Rumelinë Lindore. Kjo ndodhi 7 vjet pas Çlirimit të vendit tonë nga zgjedha pesëshekullore osmane si rezultat i Luftës Çlirimtare..

04.09.12 13:34 |
Всички новини: днес | вчера