Eмисия новини
от 13.00 часа

Dita e Dafinave

Dita e Dafinave është një festë e shumëpritur dhe e dashur. Ajo gjithnjë bie pas Ditës së Ngjalljes së Llazarit dhe një javë para Pashkës së Madhe. Ditë të emrit kanë të gjithë që mbajnë emra të luleve – Cvetan, Cvetanka, Temenuzhka, Iglika,..

25.04.21 07:05 |

Në praninë e pak besimtarëve kaluan liturgjitë e Ditës së Dafinave

Liturgjia kushtuar Ditës së Dafinave në Kishën “Shën Aleksandër Nevski” kryer nga Shenjtëria e Tij Patriku Neofit u bë në praninë e pak besimtarëve. Njerëzve pa maska nuk u lejua të hyjnë brenda. Në kishën “Shën E Diela” megjithë edhe me maska mbrojtëse..

12.04.20 13:09 |

Shënojmë Ditën e Dafinave në kushtet e krizës

Të krishterët ortodoks në Bullgari shënojnë një nga festat më të mëdha të krishtere – Hyrja e Zotit Krisht në Jerusalem, ose Dita e Dafinave. Për shkak të përhapjes së Covid-19 për herë të parë në historinë e Kishës Ortodokse Bullgare liturgjitë..

12.04.20 10:09 |

Për bullgarët E Diela e Dafinave është diçka më shumë se e kremte fetare

Me aromë lulesh dhe me blerim të butë që sapo ka mbuluar tokën dhe pemët, e kremtja e krishtere e Hyrjes së Zotit në Jerusalem është ndër festat më të dashura për bullgarët. I është kushtuar pritjes solemne të Birit të Zotit në Jerusalem dhe..

12.04.20 06:35 |
Ivajllo Ivanov

Prani më të madhe policore gjatë festave që vijnë

Për festat që po vijnë – Dita e Dafinave dhe Pashkët, është parashikuar prani të shtuar të policëve në të gjithë vendin, informoi sekretari i përgjithshëm i Ministrisë së Punëve të Brendshme Ivajllo Ivanov në briging të jashtëzakonshëm. Në..

10.04.20 16:42 |

Dita e Dafinave në Bullgari – një buqetë prej traditash kolorite në regjionet e ndryshme të vendit

Një javë para Pashkëve Ortodokse bullgarët festojnë Ditën e Dafinave (Cvetnica). Kjo ditë shënon fillimin e javës më të trishtuar, por në të njëjtën kohë plot mesazhe shpirtërore në jetën e të krishterit besimtar – kjo është koha kur Krishti ka pranuar..

21.04.19 09:00 |

Dita e Shën Llazarit paraprin gëzimin e Ringjalljes

Dita e Shën Llazarit është festa e parë  nga të tria festat e mëdha të krishtera, e pasuar nga Dita e Luleve /Dita e Dafinës/ dhe Pashka, të lidhura me çudinë e Ringjalljes. Është një festë e lëvizshme dhe është gjithmonë gjatë ditës së shtunë..

20.04.19 09:00 |

Gëzuar festën!

Një ditë pas festës kushtuar Llazarit dhe një javë përpara Pashkës është dita e Dafinave - një traditë pranverore kushtuar ringjalljes së natyrës dhe forcës së saj jetëdhënëse. Në kalendarin kishtar kjo festë i kushtohet hyrjes së Krishtit në..

01.04.18 08:30 |

Këngë gazmore për Ditën e Ngjalljes së Llazarit, Ditën e Dafinave dhe Pashkët

Radio Bullgaria ju propozon çdo muaj të votoni për muzikë nga Bullgaria. Ndër pjesëmarrësit që votojnë për këngën fituese zgjidhen me short tre veta, të cilat do të fitojnë CD me muzikën në gjininë përkatëse. Votimi është në e-mail-in e redaksisë:..

18.04.17 12:07 |
Hyrja e Jezu Krishtit në Jerusalem

Takime në valët e Radio Bullgarisë

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Obshtestvo/audio01_alb_24_03_10.mp3 Populli bullgar i konsideron Ditën e Llazarit dhe Ditën e Dafinave - si festa që sjellin erën e pranverës dhe aromën e luleve. Çdo vit ato kremtohen një javë para Pashkëve. Të dy..

25.03.10 10:17 |
Всички новини: днес | вчера