Eмисия новини
от 09.00 часа
Sinodi i Shenjtë

Sinodi i Shenjtë deklaroi se populli kishtar i shpëtoi hebrenjtë bullgarë

Patriku bullgar Neofit dhe Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare drejtuan një mesazh për 80-vjetorin e shpëtimit të hebrenjve bullgarë. “Roli i Kishës Ortodokse Bullgare në këtë rast nuk është harruar asnjëherë dhe është theksuar gjithmonë,..

10.03.23 12:17 |
Ilijana Jotova

Një forumi i kushtohet roli i avokatëve në shpëtimin e hebrenjve bullgarë

Nuk dihet mjaftueshëm për shembullin e ndritshëm të Bullgarisë, që shpëtoi hebrenjtë e saj, tha nënpresidentja Ilijana Jotova para Konferencës Ndërkombëtare “Roli i avokatëve në shpëtimin e hebrenjve bullgarë” , që po mbahet në Sofje. Popullsia e..

09.03.23 12:25 |
Monumenti i shpëtimit në Sofje

Me 50 ngjarje jashtë vendit, po shënojmë 80 vjet nga shpëtimi i hebrenjve bullgarë

Me ngjarje të shumta gjatë vitit 2023, Bullgaria shënon 80-vjetorin e shpëtimit të hebrenjve bullgarë gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe nderon kujtimin e viktimave të Holokaustit. Patron i veprimtarisë është presidenti i Bullgarisë Rumen Radev...

09.03.23 09:25 |
Rene Shashua Hasson

E mbijetuara e Holokaustit Rene Shashua Hasson: Mos u bëni të tjerëve atë që nuk dëshironi që ata t'ju bëjnë juve!

"Popullsia hebreje bullgare është e vetmja që, pas Holokaustit, ishte më e madhe se më parë," tha e mbijetuara e Holokaustit Rene Shashua Hasson në një intervistë për Radio Bullgarinë. E lindur në Plovdiv në vitin 1935, ajo i kujton mirë ditët e..

12.02.23 14:25 |

Duke qëndruar në këmbë, deputetët nderuan viktimat e Holokaustit

Me deklarata dhe një minutë heshtje, parlamenti nderoi kujtimin e viktimave të Holokaustit. Dita përkujtimore lidhet me përvjetorin e çlirimit të kampit nazist të përqendrimit "Auschwitz-Birkenau" më 27 janar 1945. Ruajtja e kujtimit të..

27.01.23 11:11 |

Sot shënojmë ditën ndërkombëtare në kujtim të viktimave të Holokaustit

Në datën e sotme përkujtimore - 27 janar, komuniteti botëror bën homazhe për viktimat e Holokaustit. Pikërisht në këtë ditë, në vitin 1945, ushtria sovjetike çliroi të mbijetuarit e paktë të kampit të përqendrimit Aushvic..

27.01.23 06:05 |

Ilijana Jotova: Duhet të jemi vigjilent ndaj formave moderne të fashizmit

“Nuk mund të jemi indiferentë kur kërcënohen të drejtat e njeriut”. Me këto fjalë, nënpresidentja Ilijana Jotova iu drejtua të pranishmëve në homazhet para Monumentit të Shpëtimit në Tel Aviv - identik me monumentin në Sofje që simbolizon shpëtimin e..

03.11.22 20:16 |

Shpëtimi i hebrenjve bullgarë e mban të zgjuar ndërgjegjen e bullgarëve

Një nga periudhat më të errëta në historinë e shekullit të kaluar është Lufta e Dytë Botërore dhe persekutimi i hebrenjve dhe jo-arianëve. Të persekutuar dhe të poshtëruar nga regjimet fashiste të vendeve aleate të Rajhut të Tretë, miliona..

10.03.22 11:18 |

Shpëtimi i hebrenjve bullgarë nga kampet naziste është vepër e gjithë shoqërisë bullgare

"Duke shpëtuar rreth 50 000 hebrenj bullgarë, populli ynë po dëshmon se empatia, toleranca dhe respekti për njeriun janë veti të tij thellësisht të natyrshme". Me këto fjalë Kryetari i Kuvendit Popullor Nikolla Minçev kujtoi shpëtimin e hebrenjve..

27.01.22 20:24 |

Instituti Shtetëror i Kulturës pranë Ministrisë së Punëve të Jashtme shënon me një film Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit

"Kurrë më!" - Kjo është shprehja që në dekadat e fundit politikanët, institucionet dhe qytetarët e lidhin me kujtesën, premtimin dhe shpresën se ngjarjet e historisë njerëzore të tetë dekadave më parë nuk do të përsëriten. Kurrë më! Më 27..

27.01.22 06:15 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна