Eмисия новини
от часа

E diela e parë pas Pashkëve mban emrin e Apostullit Thoma

E diela e parë pas Pashkëve lidhet me një nga dymbëdhjetë dishepujt e Krishtit - Shën Thoma Apostullin. Dita quhet edhe e Diela e Thomait. Emri vjen nga emri i ditës në të cilën, sipas kalendarit të krishterë, Krishti i ringjallur iu shfaq..

23.04.23 07:05 |

Ringjallja e Krishtit – arsyeja më frymëzuese për gëzim

“ Në qoftë se Krishti me të vërtetë nuk është ringjallur, predikimi ynë është i kotë edhe besimi juaj është i kotë ”, thotë Shën Apostulli Pal në letrën e tij të parë drejtuar Korintasve. Mishërimi i Krishtit dhe kulmi i veprës së Tij shëlbuese -..

16.04.23 05:15 |

Simbolet e së Premtes së Madhe dhe rruga drejt Zotit

Vuajtjet apo pasionet e Krishtit, siç i quan Kisha, arrijnë kulmin në ditën e kryqëzimit të Tij. I dënuar pa faj, i fshikulluar dhe i sharë nga turma, Shpëtimtari merr rrugën e pjerrët për në Golgota, e quajtur më vonë "Via Dolorosa". I kryqëzuar..

14.04.23 04:55 |

Dita e Dafinave na mahnit me bukurinë pranverore

E Diela e Dafinave (Cvetnica, ose Vrëbnica) është një festë e pritur dhe shumë e dashur nga të gjithë të krishterët. I kushtohet pritjes solemne të Jezu Krishtit në Jerusalem dhe festohet gjithmonë të dielën para Pashkëve. Sipas asaj që është..

09.04.23 05:05 |

Në ditën e Theofanisë

Më 6 janar festojmë një nga festat më të ndritshme të krishtera – Theofaninë, Epifaninë, Ditën e Bekimit të Ujit, Ditën e Jordanit ose Pagëzimin e Zotit. Dita e Bekimit të Ujit dhe simbolet e pagëzimit Në kishat mbahet një liturgji..

06.01.23 12:21 |

Banorët e Kalloferit luajtën vallen tradicionale të akullt në Tunxha

Sot, më 6 janar, herët në mëngjes, qytetarët e Kalloferit me kostume popullore, të udhëhequr nga kryebashkiaku Rumen Stojanov me flamurin kombëtar në dorë, hynë në ujërat e ftohta të lumit Tunxha për të respektuar traditën e Theofanisë dhe..

06.01.23 09:46 |

Dita e Bekimit të Ujit dhe simbolet e pagëzimit

Çdo vit, në prag të Theofanisë (më 5 dhe 6 janar), në të gjitha kishat dhe manastiret aktive të Kishës Ortodokse Bullgare, zhvillohet rituali i “Bekimit të Ujit”. Sakramenti, nëpërmjet të cilit lutemi për bekimin e Zotit mbi ujin dhe pastrimi dhe..

06.01.23 05:05 |

“Krishti i Dyfishtë” është paraqitur në një afresk në Manastirin e Zemenit

Një afresk që rikrijon nguljen e gozhdëve për Kryqëzimin mund të shihet në Manastirin e Zemenit. Është pikturuar në shekullin e XIV dhe është unike në llojin e vet, pasi skena nuk gjendet në pikturën fetare botërore, njofton Administrata e Qarkut e..

05.09.22 13:14 |

Shënojmë Paraqitjen e Zotit tonë Jezu Krisht në Tempull

Sot Kisha Ortodokse Bullgare shënon Paraqitjen e Zotit tonë Jezu Krisht në Tempull – një nga 12 festat e mëdha gjatë vitit. Festa është e njohur gjithashtu si Shën Mëria e Dimrit. Këtë ditë 40 ditë pas lindjes së Jezu Krishtit..

02.02.21 05:10 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна