Eмисия новини
от 09.00 часа
Rumen Radev

Presidenti e përcakton 10 marsin si një mësim moral i cili na është lënë si trashëgimi

Prej shekujve toleranca dhe respektimi ndaj etnoseve dhe feve të ndryshme janë mes virtyteve më të ndritura të popullit bullgar. Ato u dukën më qartë në vitet e errëta të Luftës së Dytë Botërore, kur vendi mundi të shpëtojë nga vdekja..

10.03.21 17:18 |

Amalia Aronova: “Në Bullgari nuk kishte dallim nëse ishe bullgar apo hebre”

“Shumica e hebrenjve bullgarë janë zanatçinj të varfër ose punëtorë të zakonshëm. I rritur mes grekëve, armenëve, turqve dhe ciganëve, bullgari i zakonshëm nuk mund ta kuptojë luftën kundër hebrenjve. Problemi racor është i huaj për të.” Kështu e..

10.03.21 13:48 |

Nderojmë politikanët që kundërshtuan aderimin e Bullgarisë në Paktin Trepalësh

80 vjet më parë, më 21 shkurt, në shtëpinë e kryetarit të Partisë Demokratike Nikolla Mushanov, udhëheqësit e opozitës së bashkuar bullgare u mblodhën për të kundërshtuar aderimin e Bullgarisë në Paktin Trepalësh të nënshkruar më 27 shtator 1940 midis..

21.02.21 10:57 |

Deklaratë kundër falsifikimit të historisë

Më 8 maj mbushen 75 vjet nga rrënimi i Rajhut të Tretë gjatë Luftës së Dytë Botërore. SHBA-ja dhe 9 vende nga Evropa Lindore, ndër të cilat dhe Bullgaria, dolën me deklaratë të përbashkët kundër tentativës së Rusisë për të falsifikuar historinë...

08.05.20 09:55 |

Përfundoi vizita e presidentit bullgar në Izrael

Ditën e fundit të vizitës në Izrael presidenti bullgar Rumen Radev pati takim me përfaqësues të bashkisë bullgare në Tel Aviv.  Kreu i shtetit tha, se edhe më sot bullgarët krenohen me trimërinë e paraardhësve të cilët arritën të shpëtojnë hebrenjtë..

24.01.20 11:32 |

100 vjet nga lindja e togerit Nedellço Bonçev – piloti mësymës i dytë

Sot pothuajse nuk ka ndonjë bullgar, i cili të mos ketë dëgjuar për trimërinë e kapitenit Dimitër Spisarevski dhe për vdekjen e tij heroike në mbrojtjen e qiellit mbi Sofjen gjatë Luftës së Dytë Botërore. Mirëpo, pak janë ata, të cilët e dinë..

21.06.17 15:33 |
Konferenca e Paqes e Parisit më 1946

Traktati i Paqes i Parisit dhe mbrojtja e kauzës kombëtare bullgare

Më 10 shkurt të vitit 1947 Bullgaria nënshkroi në Paris një Traktat Paqeje me fituesit nga Koalicioni anti-Hitler, i cili i vuri fund pjesëmarrjes së vendit në Luftën e Dytë Botërore. Ai është rezultat i Konferencës së Paqes në kryeqytetin francez nga..

10.02.17 11:03 |
Gjeneral Vlladimir Stojçev e puthi flamurin e regjimentit

9 maji – Dita e përfundimit të Luftës së Dytë Botërore

Çdo vit më 9 maji mbarë njerëzimi shënon përfundimin e Luftës së Dytë Botërore – lufta më vdekjeprurëse në historinë njerëzore, ndeshja e kombeve dhe ideologjive, e regjimeve autoritare dhe pushteteve demokratike. “Shkaqet për këtë luftë u vënë 20 vjet para..

04.05.10 13:06 |
Всички новини: днес | вчера