Eмисия новини
от часа

Shkencëtarë zbulojnë sekretet e qytetit nëntokësor shkëmbor në Aton

Një qytet nëntokësor shkëmbor, në të cilin dikur oshënarë sprovuan forcën e besimit dhe në vetmi kërkuan Zotin, shtrihet në Malin e Shenjtë. Zbulimi u bë nga një ekspeditë ndërkombëtare që përfshinte përfaqësues të shteteve ortodokse me manastire..

18.04.21 08:15 |

Kujtesa farefisnore jep forcë dhe ndryshon të ardhmen

Prej çfarë familje jemi, cilat janë stërgjyshërit e farefisit tanë dhe çfarë bënë për të qenë Bullgaria edhe më sot? Një   burim i çmueshëm i kësaj informacioni janë arkivat e ruajtura të afro 8 000 kishave të shpërndara në 13 eparkitë e vendit...

10.06.20 13:06 |

Arkivi i manastirit bullgar në Malin e Shenjtë fsheh sekrete të shumta për shkencëtarët

Thesari i dokumenteve të shumta, dorëshkrimeve dhe librave të shtypur, të cilat i ruan manastiri “ Shën Martiri i Madh Gjergji Zograf ” prej shekujve, mblodhi në një konferencë ndërkombëtare në Universitetin e Sofjes shkencëtarë nga Evropa dhe Amerika...

30.11.19 15:10 |
Manastiri

Presidenti Rumen Radev u prit nga kleri i Malit të Shenjtë

Mali i Shenjtë shekuj me radhë ka ndikimin e tij të favorshme në bashkësinë ortodokse dhe jam me shpresë se lidhjet me Bullgarinë do të vazhdojnë të zhvillohen dhe të thellohet, deklaroi në Kareja presidenti Rumen Radev në një takim me klerin e 20..

15.11.19 18:55 |
Presidenti Radev

Presidenti Radev është në Malin e Shenjtë

Sot dhe nesër Presidenti bullgar Rumen Radev do të jetë në malin e Shenjtë. Në qendrën administrative të Malit të Shenjtë – Karyes, kreu i shtetit do të takohet me jeromonah Stefan dhe me udhëheqës të tjerë shpirtërorë. Rumen Radev do të vizitojë..

15.11.19 09:58 |

Deri në Malin e Athosit dhe anasjelltas

Gjatë festave të muajit maj një grup pelegrinësh nisëm për Gadishullin Halkidiki të Greqisë, ku në qytezën Uranopolis na priste mikpritësi ynë. Qëllimi ynë përfundimtar ishte manastiri bullgar “Shën Gjergji Zografi” në Malin e Athosit. Në vitin 963..

18.05.14 09:15 |
Gjiri i portit të manastirit “Zograf”, piktor – Canko Lavrenov

Murgjit bullgarë në Malin e Shenjtë gjatë Mesjetës

Në fund të gushtit në Sofje u mbajt Kongresi i 22-të ndërkombëtar i studimeve bizantine, i organizuar nga Asociacioni i bizantologëve dhe medievistëve në Bullgari. Tema kryesore e forumit ishte “Bizanti pa kufij”. Në kumtesa dhe diskutime specialistë nga..

12.09.11 10:00 |
Всички новини: днес | вчера