Eмисия новини
от 14.00 часа

Përsëri së bashku në qytetin e Plovdivit për Festat e Qytetit të Vjetër

Pas kufizimeve të gjata, për shkak të pandemisë nga Covid-19, sikurse muzetë dhe galeritë u hapën për një jetë të re në mjedisin e dashur kulturor në Qytetin e Vjetër-Plovdiv. Bukuritë arkitekturore të restauruara me shumë mjeshtëri, të cilat kanë..

14.09.20 10:58 |

Plovdivi e pret përvjetorin e 135 të Bashkimit me flamuj të rinj

Në vigjilje të përvjetorit të 135-të të Bashkimit të Bullgarisë tek 5 nga hyrjet e qytetit të Plovdivit, si dhe në vende të tjera simbolike do të valëviten 400 flamuj të rinj – 200 kombëtare dhe 200 të Plovdivit. Flamujt rinovohen dy herë..

05.09.20 11:33 |

Mbi gjysmën e vendeve të punës në Bullgari janë në Sofje, Plovdiv dhe Varna

Qendrat kryesore ekonomike – Sofja, Plovdivi dhe Varna janë vende të preferuara për punë të mbi 1.2 mln vetave në fund të vitit 2019, tregon një analizë e Institutit për Ekonomi të Tregut. Të punësuarit në kryeqytet janë mbi 700 000, në Plovdiv ata janë..

12.02.20 18:57 |

Skermistë nga 39 shtete konkurrojnë për çmimet e turneut “Shpata e Asparuhut”

Më 8 dhe 9 shkurt 210 skermistë nga 39 shtete do të garojnë në Plovdiv për vendet e para në turneun “Shpata e Asparuhut”, i cili siguron pjesëmarrje në Kupën Botërore tek meshkujt dhe femrat. Gara është e organizuar nga Federata Bullgare e Skermës,..

08.02.20 08:30 |

Plovdivi antik vazhdon të zbulojë sekretet e veta

Në qendrën e Plovdivit u bë edhe një zbulim arkeologjik – një statujë prej mermeri e hyjneshës Kibella. “Forumi Veriu” ku u gërmua figura antike studiohet që nga viti 1986 dhe përbën zemrën e qytetit antik. Ky është sheshi më i madh antik,..

10.12.19 13:33 |

Çdo një qytetar i tretë i Plovdivit ka vizituar të paktën një ngjarje kulturore këtë vit në qytetin e tij të lindjes

74 për qind e qytetarëve të Plovdivit kanë vizituar të paktën një ngjarje kulturore në qytetin e tyre të lindjes gjatë vitit të tanishëm në saje të iniciativës “Plovdivi – Kryeqyteti Evropian i Kulturës”. Kjo u bë e qartë në takimin ndërkombëtar “Një shikim..

30.11.19 10:15 |

Koleksionuesi i hekurave – piktori Dimitër Dobrev nga Plovdivi

Piktori Dimitër Dobrev nga Plovdivi, zbuluesi i një hekuri nga përpara 45 viteve, të hedhur si një mbeturinë e panevojshme, është krijuesi i ekspozitës origjinale prej hekurave që mund të shihet në Shtëpinë e Hindlijanovit në qytetin e vjetër të..

25.11.19 12:01 |

Narcis dhe Eho është një vepër e cila gërsheton të gjitha artet

“Narcis dhe Eho” është një shikim modern drejt të riut të dashuruar me vetveten dhe nimfës së magjepsur nga zëri i saj. Spektakli është krijuar nën udhëheqjen e emrave të njohur – Nedko Sollakov (piktor), Georgi Gospodinov (shkrimtar), Krasimira Stojanova..

05.11.19 12:25 |

“Shkrimi i Plovdivit” – një portret psikologjik i qytetit

Në Ditën e shkrimit sllav – më 24 maj, në Plovdiv startoi një fushatë nën moton “shkruaj me dorë”, kushtuar alfabetit cirilik dhe vendit të tij të veçantë në kulturën botërore dhe në programin e Kryeqytetit Evropian të Kulturës. Ideja qe të inkurajohet..

02.11.19 11:10 |

Një statujë e Perëndeshës-Nënë Kibela u zbulua në Plovdiv

Në qendrën e qytetit të dytë për nga madhësia në Bullgari Plovdiv arkeologët zbuluan një statujë prej mermeri të një perëndie prej panteonit romak, të cilën e kanë nderuar në qytetin e Filipopolit (i cili është gjendur në territorin e sotëm të..

28.10.19 11:11 |
Всички новини: днес | вчера