Eмисия новини
от 21.00 часа

Bullgaria feston 135 vjet nga Bashkimi i saj

Më 6 shtator vendi ynë shënon 135 vjet nga Bashkimi i Principatës së Bullgarisë me Rumelinë Lindore – një krahinë autonome në kuadrin e Perandorisë Osmane. Në fakt parahistoria e kësaj ngjarjeje kaq të rëndësishme për bullgarët filloi që në 1878 –..

06.09.20 03:15 |
“Shpallja e Bashkimit”, piktori Atanas Zhekov

Qyteti Plovdiv ruan kujtimin për ditën e lavdishme të Bashkimit në një ekspozitë të posaçme

Katër muaj pas Çlirimit të Bullgarisë nga sundimi osman dhe nënshkrimit të Traktatit të Paqes të Shën-Stefanit, Kongresi i Berlinit nga periudha qershor-korrik 1878 minoi shpresat e bullgarëve për krijimin e një shteti më vete në kuadrin e etnosit..

06.09.19 08:00 |
“Bashkimi i Bullgarisë Veriore me atë Jugore. 6 shtatori 1885” – pikturë në një pullë postare nga viti 1885

Bashkimi – një legjendë reale historike

Më 6 shtator mbushen 133 vjet nga Bashkimi i Principatës së Bullgarisë me Rumelinë Lindore – pjesë prej Bullgarisë së sotme Jugore, atëherë krahinë autonome në Perandorinë Osmane me kryeqytet Plovdiv. Deri në krijimin e “dy Bullgarive” u arrit për..

06.09.18 08:10 |

Bashkimi i Bullgarisë – një mësim historik, i cili tregoi se fuqia e bullgarëve fshihet në unitetin e tyre

Më 6 shtator Bullgaria shënon Ditën e Bashkimit të Principatës së Bullgarisë me Rumelinë Lindore. Parahistoria e kësaj date të rëndësishme për ne filloi më 3 mars 1878 me nënshkrimin e Traktatit të Paqes të Shën Stefanit mes Rusisë dhe Turqisë...

06.09.17 09:05 |
“Shpallja e Bashkimit”, piktor Atanas Zhekov

Bashkimi – një çast i ndritshëm në historinë tonë më të re

Më 6 shtator mbushen 131 vjet nga Bashkimi i Principatës së Bullgarisë me Rumelinë Lindore, autonomi në kufijtë e Perandorisë Osmane. Historia e Bashkimit na kthen në vitin e largët 1878, kur trojet bullgare u çliruan pas një lufte të rëndë midis Rusisë..

06.09.16 11:15 |
“Shpallja e Bashkimit”, piktor Atanas Zhekov

Akad. Georgi Markov: “Pas Bashkimit Bullgaria u bë një faktor më vete në Evropën Juglindore”

Data 6 shtator 1885 është lidhur me një prej ngjarjeve më të gëzueshme në historinë tonë – Bashkimi i Principatës Bullgare me Rumelinë Lindore. Kjo ndodhi 7 vjet pas Çlirimit të vendit tonë nga zgjedha pesëshekullore osmane si rezultat i Luftës Çlirimtare..

04.09.12 13:34 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера