Eмисия новини
от 10.00 часа

Kthesat e fatit të rotondës “Shën Gjergji” në Sofje

Sofja propozon mundësi të pakufizuara për shëtitje nëpër gjurmët e historisë. Ndër objektet më të vizituara në kryeqytet është rotonda “Shën Gjergji”. Kjo është godina më e vjetër antike e ruajtur relativisht mirë në qytet. Është ndërtuar në fillim të..

30.08.20 04:10 |

Bukuria asketike e kishës “Shën Gjergji Fitimprurësi”

Në qytetin Kjustendill të Bullgarisë Jugperëndimore në lagjen Kollusha ngrihet kisha “Shën Gjergji Fitimprurësi”. Ajo u shpall monument arkitekturor dhe kulturor me rëndësi kombëtare. Ky është tempulli më i vjetër nga mesjeta në rajon. Krijuar..

06.05.20 06:30 |

Shën Gjergji Fitimprurësi na mëson të jemi të ndërgjegjshëm dhe të luftojmë kundër frikës

Sot festojmë Ditën e Shën Gjergji Fitimprurësit, por ky është shkas të shikojmë në vetveten – me sa e mbrojmë besimin tonë, me sa jemi vetëmohues në emrin e parimeve tona, me sa jemi të guximshëm që t’i deklarojmë me zë të lartë. A kemi nevojë për takim..

06.05.20 06:15 |

Kisha Shën Gjergji në fshatin Oreshevec - një destinacion i shkëlqyer për turizëm pelegrinazhi

Pavarësisht dhe me një paraqitje modeste, kisha “Shën Gjergji” në fshatin Oreshevec, në rrethin e qytetit Bellogradçik, tanimë dy shekuj me radhë i jep dritë secilit që ka kaluar pragun e kishës. Nga muret dhe nga kupola e kishës fytyrat e shenjtorëve..

22.03.20 11:25 |

Sot festojmë ditën e Shën Gjergjit

Kisha Ortodokse Bullgare nderon sot kujtimin e Shën Gjergji Fitimtarit, një martir i fesë së krishterë në Kishën Ortodokse Lindore. Populli e quan festën Ditën e Shën Gjergjit dhe e feston dhe e shënon me tradita të ndryshme. 6 maji është festë..

06.05.19 10:28 |

Kisha “Shën Gjergji” është pasqyra e Bullgarisë në Edrene, thotë ati Aleksandër Çëkërëk

Kisha “Shën Martiri Gjergji” në Edrene është ndërtuar gjatë vitit 1880 me lejimin e Sulltanit Hamid II. Kisha është ndërtuar në stilin arkitekturor, i cili është karakteristik për Rilindjen e vonë bullgare dhe përbën një bazilikë të gjerë..

06.05.18 10:35 |

Shën Gjergji Trofeprurësi – Martiri i Madh i Krishterimit

Pas Pashkëve një prej festave më të nderuara të krishtera është ajo e Shën Gjergjit. Ai ka jetuar në një periudhë të rëndë për krishterimin – në fund të shekullit III dhe në fillim të shekullit IV, kur të krishterët ishin përndjekur dhe torturuar..

06.05.18 09:00 |

Manastiri i Gllozehenes “Shën Gjergji Fitimprurësi” – kështjella e ortodoksisë

Manastiri i Gllozehes “Shën Gjergji Fitimprurësi” ngrihet madhërisht nën shkëmbinjtë e majës Kamenen Lisec në malin Stara Pllanina. Ai ngjan më tepër me kështjellë sesa me godinë shpirtërore. “ Ky është një prej manastireve më madhështore..

24.12.17 09:45 |

“Gjergji i mbarë i larmë” – figura e shenjtorit në përrallat dhe këngët popullore bullgare

Shën Gjergji është një nga shenjtorët më të respektuar dhe më të dashur në traditën bullgare. Ndoshta për këtë shkak ai nderohet nga të gjithë. Dita e Shën Gjergjit është një festë e madhe e cila kremtohet në të gjitha këndet e vendit. Dhe nuk është e..

06.05.16 15:15 |

Godina më e vjetër në Sofje ruan pesë shtresa histori

Godina më e vjetër e ruajtur në Sofje ndodhet në oborrin e brendshëm të Presidencës. Kjo është rotonda “Shën Gjergji Fitimprurësi”, e cila ka qenë në zemër të lagjes së lashtë të Konstandinit. Në kuadrin e kësaj lagjeje dikur është ndodhur pallati i..

24.03.16 14:39 |
Всички новини: днес | вчера