Eмисия новини
от 05.00 часа
Valentin Terziev

I bënë homazhe pilotit të ndjerë ushtarak Valentin Terziev

Më 30 qershor, me një ritual ushtarak në bazën ajrore “Graf Ignatievo”, homazhi i fundit iu bë majorit Valentin Terziev - pilot i avionit luftarak MiG-29, i cili vdiq më 9 qershor duke zbatuar një fluturim nate mbi det afër Shabla. Për të shprehur..

30.06.21 15:51 |

Dita e Shën Gjergjit jashtë trapezës dhe paradës

6 maji në Bullgari është një festë e madhe – është dita e Shën Gjergjit! Dita e Shën Dëshmorit të Madh Gjergji Fitimprurës është festë e trimërisë dhe e Ushtrisë Bullgare. Kjo është dita në të cilën vihet fillimi i gjysmës verore të punës..

06.05.21 08:10 |

Kthesat e fatit të rotondës “Shën Gjergji” në Sofje

Sofja propozon mundësi të pakufizuara për shëtitje nëpër gjurmët e historisë. Ndër objektet më të vizituara në kryeqytet është rotonda “Shën Gjergji”. Kjo është godina më e vjetër antike e ruajtur relativisht mirë në qytet. Është ndërtuar në fillim të..

30.08.20 04:10 |

Bukuria asketike e kishës “Shën Gjergji Fitimprurësi”

Në qytetin Kjustendill të Bullgarisë Jugperëndimore në lagjen Kollusha ngrihet kisha “Shën Gjergji Fitimprurësi”. Ajo u shpall monument arkitekturor dhe kulturor me rëndësi kombëtare. Ky është tempulli më i vjetër nga mesjeta në rajon. Krijuar..

06.05.20 06:30 |

Shën Gjergji Fitimprurësi na mëson të jemi të ndërgjegjshëm dhe të luftojmë kundër frikës

Sot festojmë Ditën e Shën Gjergji Fitimprurësit, por ky është shkas të shikojmë në vetveten – me sa e mbrojmë besimin tonë, me sa jemi vetëmohues në emrin e parimeve tona, me sa jemi të guximshëm që t’i deklarojmë me zë të lartë. A kemi nevojë për takim..

06.05.20 06:15 |

Kisha Shën Gjergji në fshatin Oreshevec - një destinacion i shkëlqyer për turizëm pelegrinazhi

Pavarësisht dhe me një paraqitje modeste, kisha “Shën Gjergji” në fshatin Oreshevec, në rrethin e qytetit Bellogradçik, tanimë dy shekuj me radhë i jep dritë secilit që ka kaluar pragun e kishës. Nga muret dhe nga kupola e kishës fytyrat e shenjtorëve..

22.03.20 11:25 |

Sot festojmë ditën e Shën Gjergjit

Kisha Ortodokse Bullgare nderon sot kujtimin e Shën Gjergji Fitimtarit, një martir i fesë së krishterë në Kishën Ortodokse Lindore. Populli e quan festën Ditën e Shën Gjergjit dhe e feston dhe e shënon me tradita të ndryshme. 6 maji është festë..

06.05.19 10:28 |

Kisha “Shën Gjergji” është pasqyra e Bullgarisë në Edrene, thotë ati Aleksandër Çëkërëk

Kisha “Shën Martiri Gjergji” në Edrene është ndërtuar gjatë vitit 1880 me lejimin e Sulltanit Hamid II. Kisha është ndërtuar në stilin arkitekturor, i cili është karakteristik për Rilindjen e vonë bullgare dhe përbën një bazilikë të gjerë..

06.05.18 10:35 |

Shën Gjergji Trofeprurësi – Martiri i Madh i Krishterimit

Pas Pashkëve një prej festave më të nderuara të krishtera është ajo e Shën Gjergjit. Ai ka jetuar në një periudhë të rëndë për krishterimin – në fund të shekullit III dhe në fillim të shekullit IV, kur të krishterët ishin përndjekur dhe torturuar..

06.05.18 09:00 |

Manastiri i Gllozehenes “Shën Gjergji Fitimprurësi” – kështjella e ortodoksisë

Manastiri i Gllozehes “Shën Gjergji Fitimprurësi” ngrihet madhërisht nën shkëmbinjtë e majës Kamenen Lisec në malin Stara Pllanina. Ai ngjan më tepër me kështjellë sesa me godinë shpirtërore. “ Ky është një prej manastireve më madhështore..

24.12.17 09:45 |
Всички новини: днес | вчера