Eмисия новини
от 00.00 часа

Godina më e vjetër në Sofje ruan pesë shtresa histori

Godina më e vjetër e ruajtur në Sofje ndodhet në oborrin e brendshëm të Presidencës. Kjo është rotonda “Shën Gjergji Fitimprurësi”, e cila ka qenë në zemër të lagjes së lashtë të Konstandinit. Në kuadrin e kësaj lagjeje dikur është ndodhur pallati i..

24.03.16 14:39 |

Afreske unikale të Shën Gjergjit në kishën e Manastirit të Kremikovcit

Shën Gjergji është një prej shenjtorëve më të nderuar bullgarë. Ai lindi në shekullin e tretë në një familje të krishterë dhe u bë i njohur për mençurinë, burrërinë dhe forcën e tij fizike. Duke filluar punë ushtarake Gjergji i bëri një përshtypje të..

06.05.15 12:30 |

Folklor autentik me grupin vokalo-instrumental “Gergjovden”

Kolektivi i tamburave është i vetmi i këtij lloji në Sofje. Udhëheqës i tij është Hristina Naçeva-Petrova. Në një intervistë për Radio Bullgarinë ajo tha: “Grupi është krijuar në vitin 2007 pranë Vatrës së kulturës “Shën Gjergji Fitimtar” në Sofje. Ka..

09.02.15 12:52 |

U nis Gjergji i larmë

“U nis Gjergji laraman të rrethojë fushat dhe arat e gjelbëruara...” motive të tilla hasen në shumë këngë tradicionale, që interpretohen Ditën e Shën Gjergjit. Kjo ditë bie gjithnjë më 6 maji dhe përbën kulmin e festave popullore kushtuar ardhjes së..

05.05.14 10:10 |

Rotonda “Shën Gjergji” – histori dhe mistere

Shën Gjergji është ndër shenjtorët më të respektuar në Bullgari. Sofja lavdërohet me tre shenjtorë të tjerë rajonalë me këtë emër, ndërsa Gjergji është ndër emrat më të përhapur të burrave në Bullgari. Shumë kisha në mbarë vendin i janë të kushtuara..

05.05.14 09:00 |

“Vëllai i dashur, Gjergji i lulëzuar”

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Folklor/audio02_alb_03_05_11.mp3 Dita e Shën Gjergjit është ndër festat më të dashura me një pasuri të jashtëzakonshme veprimesh rituale. I është kushtuar Shën Gjergji Fitimprurësit – një shenjtor shumë i nderuar,..

04.05.11 11:16 |

Këngë popullore për barinjtë

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Myzika/audio01_alb_02_05_11.mp3 Dita e Shën Gjergjit është një festë e madhe kishtare dhe popullore në kalendarin bullgar. Patroni i festës, Shën Gjergji, prezantohet në folklorin tonë si bujk, mbrojtës i arave,..

03.05.11 12:10 |

Dita e Shën Gjergjit – një festë mbarë popullore bullgare

Dita e Shën Gjergjit, më 6 maji, është kulmi i festave popullore në kalendarin bullgar të riteve pranverore. Shën Gjergji konsiderohet mbrojtës i kopeve, i bujqve, i gjelbërisë pranverore dhe i familjes. Të shumta janë zakonet popullore bullgare kushtuara..

05.05.10 11:33 |

Shën dëshmor Gjergji Fitimtar

Më 6 maji Kisha Ortodokse Bullgare respekton kujtesën e Shën martirit Gjergji Ngadhënjimtar. Ushtari sypatrembur i Krishtit është shenjtori më i respektuar jo vetëm tek ne, por edhe në mbarë botën. Gjergji ishte fëmijë, kur humbi të atin. Ai vdiq në..

04.05.10 13:14 |

Koncert me rastin e Ditës së Shën Gjergjit

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Myzika/audio02_alb_03_05_10.mp3 Dita e Shën Gjergjit është kulmi i festave popullore në kalendarin bullgar të riteve pranverore. Shën Gjergji konsiderohet mbrojtës i kopeve, i bujqve, i gjelbërisë pranverore dhe i..

04.05.10 11:47 |
Всички новини: днес | вчера