Eмисия новини
от 19.00 часа

Një kujtim për këngëtaren e madhe popullore Komnia Stoianova

"Tingull i natyrshëm, ornamentikë e vështirë dhe e përsosur, stil i jashtëzakonshëm. Ajo na prezantonte në mënyrën më të mirë stilin e të kënduarit të Stranxhës” – kështu folkloristja Maria Kuteva shpreh admirimin e vet nga Komnia Stoianova, me të cilën..

19.07.20 05:05 |

Për vallëzimin mbi prush – tregim në veten e parë

Një ritual i lashtë që ekzekutohet në një komunitet të mbyllur – ky është vallëzimi mbi prish që prej shekujve është mbuluar me të fshehta dhe mistere. Në vitin 2009 rituali ishte përfshirë në listën e trashëgimisë jotmateriale kulturore të..

03.06.20 08:38 |

Përsëri për malin Stranxha

Po ngrihet një valë e re protestash në mbrojtje të Pakut Natyror “Stranxha” për shkak të kthesës së radhës në sagën gjyqësore kundër Planit të përgjithshëm urban të Bashkisë Carevo, që përfshin pjesë të madhe nga territori i mbrojtur natyror. Saga..

29.01.14 14:02 |
Çdo një fshat i Straxhës e ka tempullin e vet të lashtë të krishterë.

Stranxha – një pushim më i ndryshëm

Çdonjëri, i cili ka pasur shansin të njihet me magjinë e Stranxhës, do t’ju bindë se njohja e malit mund të shndërrohet në një aventurë të vërtetë. Për dallim nga pjesa e tij detare, e cila gjatë disa viteve të fundit u ndryshua shumë për shkak të ndërtimit..

14.05.10 14:13 |
Para 15 vjetësh pjesa bullgare e malit Stranxha u shpall park natyror.

Parku natyror Stranxha

Stranxha është një mal shumë i bukur, jo shumë i lartë. Ai gjendet në këndin jugperëndimor të Bullgarisë, të formuar nga kufiri ynë me Turqinë dhe bregu i Detit të Zi. Sipas vullnetit të historisë të trazirë ballkanike sot mali është ndarë midis Bullgarisë..

25.02.10 13:37 |

Janka Rupkina dhe Millka Andreeva prezantojnë këngë nga fshati Bogdanovo

Fshati Bogdanovo, i vendosur në 328 kilometra në juglindje nga kryeqyteti në rajonin e malit Stranxha, është themeluar gjatë shekullit të XIX. Është i njohur me mbeturinat nga një qytezë trake, shpella Tangërëçkata dupka, kisha ortodokse “Shën shën..

22.02.10 13:52 |
Всички новини: днес | вчера