Eмисия новини
от часа

Pas një qetësie të gjatë, qyteti Pernik përsëri oshtin nga "Surva"

Mbërrin “Surva!” Pas një pauze tre vjeçare për shkak të pandemisë, kukerët, çaushët, arabët, babugerët dhe personazhe të tjera të çuditshme do t’i largojnë sërish forcat e liga me zhurmë. Festivali i shumëpritur i lojërave të maskaradës do të..

27.01.23 09:23 |

Kukerë nga e gjithë Bullgaria po përgatiten të gëzojnë banorët e Simitli

Mbi 7000 veta do të marrin pjesë në Festivalin e XIX të Lojërave të Kukerëve "Simitlija - Toka e Lashtë e Kukerëve" këtë fundjavë (14-15 janar) në Simitli. Tradicionalisht çdo vit, të shtunën e dytë të janarit, kukerët nga e gjithë Bullgaria..

14.01.23 07:15 |

Perniku mirëpret mysafirët dhe pjesëmarrësit në "Surva"

Qyteti i Pernikut, i cili është anëtar i Federatës së Qyteteve të Karnavaleve Evropiane, po përgatitet për festën “Surva”,  qe do të mbahet nga data 27 deri më 29 janar. 10 mijë pjesëmarrës nga vendi dhe jashtë kanë aplikuar për edicionin e 29-të..

09.01.23 14:00 |

Kukerët nga Perniku i dëbojnë forcat e liga nga Sofja

Mbi 200 survakarë (djem që shkojnë shtëpi më shtëpi për të uruar Vitin e Ri), krijues maskash dhe valltarë popullorë prezantojnë në Kopshtin e Borisit në Sofje festivalin "Surva" , i cili do të mbahet në Pernik në fund të..

09.01.23 10:45 |

Kirill Shtrapulin prej shumë vitesh zbukuron kokat e kukerëve të Pernikut me maskat e tij të çuditshme

Të dëbojmë të keqen dhe forcat e këqija në Surva! Kjo është motoja e festivalit më të madh tek ne dhe në Ballkan të lojërave të maskaradës . Tradicionalisht , festivali në Pernik mbledh së bashku mijëra pjesëmarrës, përfaqësues të të gjitha..

17.01.22 11:44 |

Këndimi nga Dolen dhe Satovça u njoh si një trashëgimi kulturore botërore

Këndimi i lartë nga fshatrat e rrethit të Bllagoevgradit Dolen dhe Satovça u regjistrua nga UNESKO-ja si trashëgimi kulturore jomateriale e njerëzimit. Vendimi u mor në seancën e 16-të të Komitetit Ndërqeveritar për Mbrojtjen e Trashëgimisë..

16.12.21 12:51 |

Qyteti Pernik e rikujton traditën “Surva” në bibliotekën regjionale vendase

Biblioteka regjionale në qytetin Pernik feston 55 vjetorin e festivalit të autoritetshëm ndërkombëtar të lojërave të maskaradës “Surva” me prezantimin e koleksionit të vet të pasur prej materialeve të arkivuara lidhur me ngjarjen. Ato përfshijnë libra,..

31.01.21 07:10 |

Survakarët do të dëbojnë koronavirusin në fshatrat e Pernikut

Sipas traditës banuesit e fshatrave të Pernikut dhe sivjet do të ndezin zjarre rituale, që të shënojnë festën “Surva”. Tradita, e cila është një pjesë e trashëgimisë botërore kulturore të UNESKO-s, urdhëron që banuesit vendas të maskohen në natën e 13..

13.01.21 15:12 |

Përkundër pandemisë do të ketë "Surva" në rajonin e Pernikut

Me aplikimin e masave të zhdërvjellëta dhe adekuate antiepidemike, do të jetë e mundur të kryhen zakonet e respektuara nga qytetarët bullgarë, siç janë lojërat e ardhshme tradicionale të burrave të maskuar të quajtur survakari në qytetin Pernik..

07.01.21 13:32 |

Riti “Surva” ekziston, por Festival “Surva” sivjet nuk do të ketë

“Surva” është një rit i burrave të maskuar të quajtur “kukeri”. Ai është karakteristik për natën e 13 janarit duke u gdhirë 14, kur shënohet Viti i Ri popullor. Riti “Surva” që prej kohe u zmadhua në një Festival Ndërkombëtar të Lojërave me Maska..

10.01.20 14:28 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна