Eмисия новини
от 17.00 часа

Një ekspozitë prezanton në Ruse monumentet bullgare nën mbrojtjen e UNESKO-s

Në muzeun historik në qytetin Ruse renditën një ekspozitë udhëtuese “Monumentet Bullgare nën mbrojtjen e UNESKO-s”. Panelet zbulojnë 7 objekte, të cilat prezantojnë  trashëgiminë kulturore të Bullgarisë, dy - të trashëgimisë kulturore dhe një..

13.02.22 10:35 |

UNESKO-ja do të promovojë qytetin Nesebër

Një projekt i përbashkët i BNT dhe UNESKO-s do të promovojë trashëgiminë kulturore bullgare në 5 gjuhë. Qyteti Nesebër do të promovohet fillimisht përmes një filmi nga fushata globale "50 të tjerat: Trashëgimia botërore si një burim..

31.01.22 15:26 |

Këndimi nga Dolen dhe Satovça u njoh si një trashëgimi kulturore botërore

Këndimi i lartë nga fshatrat e rrethit të Bllagoevgradit Dolen dhe Satovça u regjistrua nga UNESKO-ja si trashëgimi kulturore jomateriale e njerëzimit. Vendimi u mor në seancën e 16-të të Komitetit Ndërqeveritar për Mbrojtjen e Trashëgimisë..

16.12.21 12:51 |

Bullgaria u bë anëtare e Komitetit të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s

Bullgaria u zgjodh anëtare e Komitetit të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në sesionin e Asamblesë së Përgjithshme të Shteteve Palë në Konventën e Trashëgimisë Botërore, që po mbahet aktualisht në Paris. Ky është organi më prestigjioz i UNESCO-s,..

25.11.21 18:55 |

UNESKO-ja dhe Bullgaria do të shënojnë përvjetorin e 300 të rilindësit bullgar Paisij Hilendarski

Me propozim të Bullgarisë përvjetori i 300-të i lindjes së rilindësit Pajisij Hilendarsi u përfshi në Listën e përvjetorëve të rëndësishme të UNESKO-së për periudhën 2022-2023. Lista u miratua në sesionin e fundit të 41-rë të Konferencës së..

19.11.21 14:57 |

Ura e Djallit do të aplikojë për listën e UNESKO-s

Bashkia Ardino, Rrethi Kërxhali, do të aplikojë në UNESKO për përfshirjen e Urës emblematike të Djallit /Djavollskijat Most/ në listën e trashëgimisë kulturore dhe natyrore botërore. Pajisja prej guri është ndërtuar në shekullin e 14-të dhe është..

26.07.21 16:52 |

"Gratë për bletët" – një projekt ekologjik ndërkombëtar përfshin dhe Bullgarinë

Bullgaria është një nga 5 shtetet në botë, të cilat do të marrin pjesë në një projekt të UNESKO-s për  trajnimin e zonjave të angazhuara në bletari. Programi “Gratë për bletët” nis më 21 qershor në Francë, në territorin e NJË rezervati biologjik në..

11.06.21 07:15 |

65 vjet më parë Bullgaria u bashkua me UNESCO

Presidenti Rumen Radev mbajti një video konferencë me Drejtorin e Përgjithshëm të UNESCO-s Audrey Azule. Rasti është 65 vjetori i pranimit të Bullgarisë në organizatën ndërkombëtare. Kreu i shtetit vuri në dukje se bashkimi i vërtetë evropian u..

17.05.21 17:44 |

Shënojmë Ditën Botërore të Librit

Më 23 prill bota shënon Ditën e Librit. Dita shënohet me vendim të UNESKO-s që nga viti 1995. Në Bullgari botohen rreth 10 000 libra në vit, tregojnë të dhënat e Institutit Kombëtar të Statistikave. Është interesante të shënohet se libri i parë..

23.04.21 06:05 |

Shikoni se cilët janë 7 monumentet bullgare të kulturës në listën e UNESKO-s

Me rastin e Ditës Ndërkombëtare për Mbrojtjen e Monumenteve të Kulturës të shpallur nga OKB-ja /18 prill/, Radio Bullgaria ju prezanton monumentet kulturore bullgare, të regjistruar në listën e trashëgimisë botërore kulturore dhe natyrore të UNESKO-s. Ato..

18.04.21 06:15 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера