Eмисия новини
от часа

Një tregim i Zdravka Evtimovës me një çmim prestigjioz në SHBA

Shkrimtarja bullgare Zdravka Evtimova mori një vlerësim të ri të lartë për talentin e saj në SHBA. Një platformë online për diskutime mes autorëve të veprave fantastiko-shkencore, fantastike dhe horror, e dalloi si më të mirin tregimin e saj me..

29.01.23 10:25 |

Shkrimtarja Zdravka Evtimova mori një çmim prestigjioz rumun

Zdravka Evtimova është fituese e çmimit për prozë të Akademisë Ndërkombëtare “Mihaj Eminesku” 2022, njoftaun nga P.E.N. qendra e Bullgarisë. Çmimi i jepet shkrimtares bullgare “për përdorimin krijues të gjuhës në prozën e saj dhe..

24.06.22 11:09 |

Misioni i njerëzve të artit është të shpëtojnë

Në kohët e vorbullës së zhvillimeve, askush nuk e ka të drejtën të tërhiqet në një kullë prej qelqi dhe të shikojë nga lartësia e saj mashtruese se çfarë po ndodh me një shpirt të hequr. Debati nëse artistët dhe intelektualët duhet të qëndrojnë..

27.03.22 11:15 |

Jana Skallkina – përkthyesja ruse nga gjuha bullgare

Shpesh e pyesin Jana Skallkinën se cila është lidhja e saj me Bullgarinë dhe në këtë nuk ka asgjë të çuditshme, sepse niveli i zotërimit të gjuhës bullgare është shumë i lartë. Përkthyesja e re e talentuar nuk ka rrënjë bullgare dhe dashuria e saj..

26.09.21 13:35 |

Shkrimtari Ivan Komita për romanin e tij të parë “Ushqyesi” dhe kurthi i përtacisë

Emri i tij është Ivan Gjeorgjiev, por punon nën pseudonimin krijues Komita. Kjo nofkë interesante vjen nga gjyshi i tij - revolucionari Ivan Hasëmski-Komitata (1848-1926). “Ushqyesi” është romani i parë i autorit të ri dhe debutimi i tij në letërsinë..

04.02.21 07:25 |

Zdravka Evtimova: Do të doja që të mos e thyejmë qafën dhe të mos përkulemi

Ka histori të bukura, por të mbytura në kënetën e fjalëve të dobëta e të ngatërruara. Ka dhe të tjera – me të vërtetë frymëzuese, të cilat fluturojnë në vetëdije me lehtësinë e zogjve. Sikurse me krahë të hapura, historitë e Zdravka Evtimovës lëvizin..

21.01.20 18:06 |