Eмисия новини
от 13.00 часа

Radostin Çollakov – djali nga mali Rodopa, i cili mëson intelektin artificial të mendojë në gjuhën bullgare

15 vjeçi Radostin Çollakov nga fshati Barutin në malin Rodopa tashmë 6 vjet përpiqet për të bërë makinat më njerëzore. Sikur një i huaj nga një planet i përparuar teknologjikisht, ai mbart me vete njohuri që nuk mund t’i fitonte as në shkollën..

04.05.21 09:15 |

Pritet një numër të mjaftueshëm vaksinash për të rifilluar imunizimin

21 060 doza të vaksinave Pfizer mbërritën në Bullgari, tha për Nova TV Bogdan Kirillov, drejtori i Agjencisë Bullgare të Barnave. “Më 19 mars do të furnizohen 33 600 doza të tjera të vaksinës Moderna. 51 060 doza të tjerë priten pas 21 marsit...

15.03.21 10:16 |
Doc. Angell Kunçev

20 për qind e rasteve të reja të Covid-19 janë ndër adoleshentët dhe fëmijët

Virusi tashmë po përhapet në kopshte dhe shkolla. Sipas Kryeinspektorit Shëndetësor Shtetëror Doc. Angell Kunçev , virusi jo vetëm që përhapet më lehtë, por simptomat e tij janë të ngjashme me ftohjen e zakonshme - bllokimet e hundës, acarimi i..

06.03.21 15:36 |

Një bullgar zbuloi një ekzoplanet të ri

Një bullgar zbuloi një ekzoplanet të ri të afërt. Ekzoplaneti shkëmbor Gliese 486b ndodhet vetëm 26 vjet dritë larg nga Toka dhe është i përshtatshëm për analizë. Zbulimi u botua në revistën prestigjioze Science dhe autori kryesor është Dr. Trifon..

05.03.21 12:35 |

Maskat e tipit FFP-2 ose FFP-3 kanë mbrojtje të plotë ndaj koronavirusit

Maska më e besueshme për mbrojtje ndaj koronavirusit për momentin është maska e tipit FFP-2 ose FFP-3. Këtë e tha për BNR-Varna Prof. Penka Petrova, drejtoreshë e Institutit të Mikrobiologjisë në Akademinë Bullgare të Shkencave. Ato përmbajnë katër..

08.02.21 17:16 |

Vendimet demografike dhe të transportit mund ta gjallërojnë Bullgarinë Veriore

Mungesa e lidhjes së transportit dhe plakja e popullsisë po ngadalësojnë rritjen ekonomike të Bullgarisë Veriore. Vlerësimi u bë në analizën e fundit të Institutit për Ekonominë e Tregut për gjendjen dhe perspektivat e ekonomive rajonale në pjesën..

04.02.21 13:35 |

Sektori i bujqësisë është ndër më pak të prekurit nga pandemia

Vlera e shtuar bruto e krijuar në bujqësi, pylltari dhe peshkim në vitin 2019 arriti gati 3.9 miliard levь (rreth 2 miliardë euro), një rritje prej 4.1% krahasuar me 2018. Këtë e tregon analiza në raportin vjetor mbi gjendjen dhe zhvillimin e..

25.11.20 16:49 |

Bullgaria është ndër vendet në Evropën Juglindore që harxhojnë më shumë mjete për shkak të koronavirusit

Kriza ekonomike në Bullgari po thellohet, ndërsa vendi radhitet ndër shtetet që harxhojnë më shumë mjete financiare për shkak të koronavirusit. Prandaj pritet që rimëkëmbje ekonomike të jetë më e ngadaltë dhe më e vështirë pas tkurrjes së..

08.08.20 11:09 |

Asociacioni i Punëdhënësve: Masa “60/40” stimulon papunësinë

Sipas analizës së Dhomës Tregtare Industriale Bullgare masat e qeverisë "60/40" dhe "80/20" në përkrahje të biznesit nuk duhet të vazhdojnë në këtë mënyrë. Nuk është e drejt që punonjësi i cili nuk është në punë të marrë 100 për qind të pagës, sa..

07.08.20 16:23 |

Bullgaria mund të bëhet pjesë e dy projekteve kryesore evropiane të transportit

Në një analizë të përbashkët Instituti i Dyseldorfit për Makroekonomi, Instituti Ekonomik i Austrisë (WIIW) dhe instituti francez OFCE bëjnë thirrje për investimin e miliardëve, të cilët BE-ja do të përdorë për rimëkëmbje pas krizës së Covid-19, në dy..

19.06.20 10:44 |
Всички новини: днес | вчера