Eмисия новини
от часа

Shumica e nxënësve të shkollës së mesme në Bosilegrad dëshirojnë të studiojnë në Bullgari

Pothuajse të gjithë 50 maturantët që mbarojnë shkollën e mesme në Bosilegrad dëshirojnë të vazhdojnë arsimin në një nga universitetet në Bullgari. Këtë e tregojnë rezultatet e një sondazhi të kryer ndër maturantët në të vetmen shkollë të..

12.04.21 07:20 |

Koprivshtica – një xhevahir arkitekturor plotë histori

Një qytet i vogël i bukur, i qetë në malin Sredna Gora, Koprivshtica mirëpret turistët me rrugicat e saj prej kalldrëmi dhe shtëpitë e Rilindjes, “të pikturuara” me ngjyra të ndezura, që “vështrojnë” pas mureve të larta prej guri dhe “pëshpëritin”..

27.02.21 07:10 |

Bullgarët e rinj: Jona Lekova – arkitekte për nga shpirti

Mos ndalo të ëndërrosh por di se çdo ëndërr ka çmimin e vet. Këto fjalë u japin sigurim të rinjve të kërkojnë realizim të vet nëpër rrugët e panumërta dhe të panjohura të jetës. Ndër ta është edhe arkitektja e re Jona Lekova. Ajo fitoi bursën..

04.11.20 12:11 |

85 vjet nga fillimi i ndërtimit të godinës së Bankës Popullore Bullgare

Në qendër të Sofjes, shumë afër godinave të të ashtuquajturit “trekëndësh i pushtetit” – Presidenca, Kuvendi Popullor dhe Këshilli i Ministrave, gjendet një prej ndërtesave më të mbrojtura në kryeqytet – ajo e Bankës Popullore Bullgare (BNB). Guri i parë..

29.10.20 07:05 |

Macron nderoi “gjeniun e madhështisë” Kristo

Piktori dhe skulptori Kristo, i cili ndërroi jetën posedonte “çmendurinë e shkëlqimit dhe gjeniun e madhështisë”, kurse veprat e tij “ndërronin pamjet e godinave dhe peizazheve kudo në botë në ngjarje poetike”, tha Presidenti i Francës Emmanuel..

01.06.20 21:09 |

Pallati Kombëtar i Kulturës zbulon fakte kureshtare nga e kaluara e vet me një fushatë në rrjetet sociale

Të mbyllura për shkak të gjendjes së jashtëzakonshme tashmë më shumë se një muaj janë institucionet kulturore në Bullgari. Ata nuk mund të presin në sallat dhe hapësirat e veta publikun dhe prandaj kërkojnë mënyra të tjera për komunikim me të...

13.04.20 11:33 |

Tri perla arkitekturore nga qyteti i lashtë Veliko Tërnovo

Qyteti Veliko Tërnovo ka vendin e vet special në zemrën e çdo bullgari. Edhe më sot në këtë vendbanim të lashtë duken gjurmët e madhërisë së kryeqytetit të Mbretërisë së Dytë Bullgare (vitet 1185 – 1396). Edhe pasi qyteti u pushtua nga osmanët në..

21.03.20 11:25 |
Mbeturinat e  Fabrikës së Sheqerit në Sofje, fundi i vitit 2019

Godinat industriale nga koha e modernizmit – me një fat të mjerë

Dy kritikë të rinj arti i venë vetes për qëllim gjatë vitit të tanishëm të drejtojnë vëmendjen mbi arkitekturën e neglizhuar industriale nga koha e modernizmit bullgar. Trashëgimia  e tij në periudhën midis të dyja luftërave botërore, sot po..

03.02.20 15:07 |

Kryeveprat arkitekturore të Sofjes me mision diplomatik

Gjatë vitit të kaluar Bullgaria shënoi një sërë përvjetorësh të rëndësishëm, të lidhur me vendosjen e marrëdhënieve diplomatike me disa nga shtetet më të mëdha dhe me influencë më të madhe evropiane. Nën shenjën e përvjetorit të 140-të të bashkëpunimit..

17.01.20 11:48 |
Manastiri “Shën е Premtja” në vendin Klisura pranë qytetit Bankja (Bullgari Perëndimore)

Arkitektura kishtare – prirja e arkitektes Cvetanka Razsollkova

Për arkitekten Cvetanka Razsollkova gjithçka ka filluar në vitin 1997 kur është ftuar nga fondacioni “E ardhmja për Bullgarinë” për të projektuar pjesën e brendshme të kishës së sapondërtuar “Shën e Diela” në fshatin Nedelino në malin e Rodopeve...

10.01.20 17:05 |
Всички новини: днес | вчера