Eмисия новини
от 13.00 часа

Bletaria – faktor i paçmueshëm për shëndetin, por jo sektor prioritar për shtetin

Natyra këtë vit është më e sjellshme ndaj bletarëve, ajo dha ditë të ngrohta me shi në muajin prill, të cilat krijuan kushte të favorshme për lulëzimin e farës së kolzës vajëse, një nga kulturat e preferuara të mjaltit për insektet. Ditët e ngrohta..

07.07.22 07:15 |

Bujqit bullgarë do të mbështeten për shkak të krizës Covid

Komisioni Evropian miratoi ndihmën e notifikuar shtetërore me një buxhet prej 72 milionë leva (36,8 milionë euro) për të mbështetur bujqit bullgarë. Fondet do të mbështesin afro 50 mijë fermerë nga sektorët “Blegtoria”, “Mbarështimi i Bimëve” dhe..

27.10.21 16:25 |

"Gratë për bletët" – një projekt ekologjik ndërkombëtar përfshin dhe Bullgarinë

Bullgaria është një nga 5 shtetet në botë, të cilat do të marrin pjesë në një projekt të UNESKO-s për  trajnimin e zonjave të angazhuara në bletari. Programi “Gratë për bletët” nis më 21 qershor në Francë, në territorin e NJË rezervati biologjik në..

11.06.21 07:15 |

Bletarët protestojnë dhe kërkojnë kompensime financiare

Bletarët nga i gjithë vendi protestuan përpara Ministrisë së Bujqësisë në Sofje dhe kërcënuan se nëse nuk do të dëgjoheshin përsëri, ata do të krijonin një kamp çadra, njoftoi BGNES. Shkaku i pakënaqësisë është vdekshmëria e lartë e kolonive..

22.02.21 18:41 |

Problemet e shndërrojnë bletarinë nga një profesion me tradita në hobi

Numri i bullgarëve që u kanë kushtuar zemrat, dashurinë dhe kohën e tyre bletëve po bëhet gjithnjë më i vogël. Arsyeja për këtë është se bletaria në Bullgari është në një krizë serioze. Në ditën e nderimit të Shën Haralampit - mbrojtësi i bletarëve,..

10.02.21 07:10 |

Bletaria është sektori me pjesë më të lartë në prodhimin biologjik në Bullgari

“Në Bullgari sektori me pjesë relativisht më të lartë të prodhimit biologjik është bletaria”. Këtë e tha në Bruksel ministrja e bujqësisë, ushqimeve dhe pyjeve Desisllava Taneva në një konferencë “Probleme të bletarisë në BE – zgjidhje afatgjata”. Ajo..

19.11.19 18:03 |

Bletarët nga regjionin i Detit të Zi kërkojnë së bashku tregje të reja të jashtme

Bletarë nga Rumania, Bullgaria, Turqia, Ukraina dhe Moldavia kërkojnë mundësi për zgjerimin e tregut për prodhimin e tyre në Ekspozitën Ndërkombëtare të Produkteve të Bletarisë në qytetin tonë bregdetar Varna. Qëllimi është krijimi i një rrjeti të..

17.09.19 13:13 |

Bullgaria Verilindore është rajoni me prodhim më të madh të mjaltit në vend

Bullgaria Verilindore është kryesisht e rrafshët dhe pjesa më e madhe prej tokës përdoret për qëllime bujqësore. Në lindje të saj ndodhet Deti i Zi, në veri – lumi Danub, në jug – pjesa lindore e malit Stara Pllanina. Rajoni është i njohur me..

03.08.19 09:00 |

Bullgaria prodhon dhe eksporton në BE 1 për qind prej mjaltit të shitur

Gjatë vitit 2018 Bullgaria ka eksportuar për vendet e BE-së mbi 100 tonë mjaltë bletësh, ndërsa për vendet jashtë BE-së – 4 tonë. Eurostat publikoi të dhënat me rastin e 20 majit – Dita Botërore e Bletarëve. Bullgaria ka importuar gjithashtu 12 tonë..

20.05.19 15:10 |

Javor Nedellçev: Për mua Bullgaria është vendi më i bukur

Javor Nedellçev i cili është nga qyteti Silistra, më shumë se 20 vjet merret me turizëm, punon si menaxher-ekspert i ekonomisë (housekeeping menager) në një kompleks të madh hotelesh në qytetin Varna, por kjo nuk e pengon të jetë një bletar i mirë me një..

24.03.19 13:35 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера