Eмисия новини
от 21.00 часа

Dialogu midis artit dhe pushtetit në Bullgari në vitet 70-të të shekullit XX

“Njerëzimi është aq i njëjtë në çdo kohën sa që historia nuk na informon për ndonjë gjë të re ose të çuditshme në këtë moment. Ndryshojnë vetëm normat morale dhe etike” – me këtë citat të Davide Hume nga “Studimi i njohurive njerëzore” (1738)..

12.06.21 10:25 |

Mendohen stimuj për shkencëtarët me botime në revista botërore

Profesorët dhe studiuesit universitar punimet kërkimore të të cilëve janë botuar në revista shkencore botërore me autoritet do të marrin shpërblime për të stimuluar aktivitetin e tyre botues. Kjo parashikohet në Programin Kombëtar të Ministrisë së..

26.04.21 15:57 |

Shënojmë Ditën Botërore të Librit

Më 23 prill bota shënon Ditën e Librit. Dita shënohet me vendim të UNESKO-s që nga viti 1995. Në Bullgari botohen rreth 10 000 libra në vit, tregojnë të dhënat e Institutit Kombëtar të Statistikave. Është interesante të shënohet se libri i parë..

23.04.21 06:05 |
Observatori Astronomik Kombëtar

Përvjetori i Observatorit Astronomik Kombëtar Rozhen

Më 13 mars, Observatori Astronomik Kombëtar “Rozhen” pranë Akademisë Bullgare të Shkencave mbush 40 vjeç. Kompleksi në Rodopet ka 3 teleskopë. Me mjetet e siguruara nga Harta Rrugore Kombëtare për Infrastrukturën Shkencore në Rozhen filloi një..

13.03.21 10:05 |

Botimi i librave është duke u zvogëluar

Gjatëvitit 2019 në Bullgari dolën nga shtypi 8604 libra me tirazh pak më se 6.3 milion ekzemplarësh dhe 912 broshura me tirazh mbi 1.3 milion copësh. Këtë e njoftoi Instituti Kombëtar i Statistikave. Më shumë janë botimet e letërsisë shkencore – 2972..

27.06.20 10:12 |
Всички новини: днес | вчера