Eмисия новини
от 22.00 часа
Darka e Fundit nga Mërkviçka

E Enjtja e Madhe, dita e katërt e Javës së Madhe

Sot është E Enjtja e Madhe, dita e katërt e Javës së Madhe. Kjo ditë lidhet me Darkën e Fundit në të cilën u vendos fshehtësia e Kungimit të Shenjtë. Përderisa apostujt po hanin Krishti e mori bukën, e bekoi, e theu, ua shpërndau dishepujve të Tij..

29.04.21 07:30 |

Kontrollojnë cilësinë e ushqimit për njerëzit në nevojë sociale

Organi Administrues i Programit Operativ Evropian të Ushqimit po fillon një inspektim të zbatimit të projektit “Dreka e nxehtë në kushtet e pandemisë Covid-19”, njoftoi Ministria Sociale. Gati 60 000 njerëz të varfër dhe të vetmuar përfitojnë nga masa,..

08.03.21 12:28 |

Dita e të Vdekurve

Ditën përpara Të Lidhurit e Mishit bullgarët ortodoksë nderojnë të vdekurit të tyre të dashur. Kjo është një nga ditët e veçanta që kisha ka caktuar për të kujtuar shpirtrat e të gjithë të vdekurve. Ato ditë gjithmon bien ditën e shtune duke ndjekur..

06.03.21 10:33 |

Fëmijët në Dollna Orjahovica njihen me sekretet e bukës

Sipas traditave bullgare mysafirët e shtrenjtë duhet të priten me bukë dhe kripë, ndërsa një proverb bullgar thotë se askush nuk është më i madh nga buka. Prandaj edhe gjatë iniciativës verore “Të shtunat familjare” të Muzeut Historik në Dollna..

23.08.20 13:49 |

Sa do të kushtojë buka?

Korrja e grurit është aty nga fundi i vet, por për shkak të kushteve klimatike rendimenti i pritur në Bullgari do të jetë me 1,5 milionë tonë më pak nga viti i kaluar. Por, pyetja logjike të cilën ne ja drejtojmë vetes është a do të shtrenjtohet buka?..

24.07.20 10:49 |
Ministrja Taneva

Balanca e grurit e Bullgarisë është garantuar

Ministrja e bujqësisë Desisllava Taneva tha se kategorikisht s’ka shqetësime rreth sigurimit të grurit të mjaftueshëm për Bullgarinë dhe rreth çmimit të bukës. Thatësira në fillim të vitit solli të korra 71% më të pakta në krahasime vitin e kaluar në..

09.07.20 11:39 |

Bullgaria pret rendiment të mirë drithërash

"Bullgaria patjetër edhe sivjet do të meritojë "tutullin" e vet të eksportuese të madhe të drithërave" , tha ministrja e bujqësisë Desisllava Taneva. Prognoza pesimiste për rendimentin e sivjetshëm është 4,5 mln. tonë drithra. Pritet se prodhimi mund..

29.05.20 13:06 |

Bullgarët hanë gjithnjë e më pak bukë

Gjatë vitit 2019 ka një tendencë të rënies së konsumit të bukës dhe brumërave  me 2.9 kg. për njeri në krahasim me 2018-ën. Rritet konsumi i frutave, perimeve dhe mishit – përkatësisht me 2,4 kg., 2 kg. dhe 1,4 kg. Rritja tek pijeve freskuese është 3,9..

14.04.20 14:58 |

Me aromën e bukës bullgare prej speltе

Derisa buka e zënë me brumë të ardhur piqet në furrë, Lyubomir Dzhekov na tregon për vetë fillimin kur e zbulon prirjen e vet – të bëjë bukë prej spelte me maja të gjallë. Familja ime rriste speltë në vazhdim të 4-5 vjetëve në krahinën e qytetit..

18.12.19 10:01 |

Buka e dobishme në ditët festive dhe në ditët e zakonshme

Buka e përgatitur me dorë me miell të zi dhe maja buke të freskët, është çelësi drejt shëndetit dhe jetëgjatësisë shumë të dëshiruar, ajo është dhurata e vërtetë e dhënë nga Zoti, është i bindur Botju Borisov – prodhues i më shumë se 50 llojeve të..

27.04.19 11:05 |
Всички новини: днес | вчера