Eмисия новини
от 17.00 часа

Arsimi jashtë vendit është një element i sigurisë kombëtare

Zemra dhe shpirti i komuniteteve bullgare në mbarë botën janë shkollat ​​e së dielës, ku fëmijët mësojnë gjuhën, kulturën, historinë dhe traditat e tyre amtare. Pothuajse 400 janë shkollat ​​tona jashtë vendit dhe më shumë se gjysma e tyre janë të..

27.07.22 14:10 |

Duhet një strategji kombëtare demografike që të mos zhdukemi nga harta gjeografike

Në vazhdim të tre dekadave popullsia e Bullgarisë është zvogëluar me 1.5 milion. Jetëgjatësia në vendin tonë është mesatarisht 71.4 vjet krahasuar me 80 vjet në vendet evropiane. Në praktikë, një fshat bullgar zhduket çdo muaj. Nëse trendi..

01.06.22 07:15 |

Bullgaria do të jetë mikpritëse e një konferencе për qëndrueshmërinë demografike me pjesëmarrjen e OKB-së

Bullgaria është e vetëdijshme për nevojën për të investuar në kapitalin njerëzor, tha presidenti Rumen Radev në një takim me zëvendëssekretaren e përgjithshme të OKB-së Natalia Kanem, e cila është për vizitë në Bullgari. Më 1 dhe 2 dhjetor, Sofja do të..

30.11.21 10:12 |

Fshatrat bullgare po kthehen në shkretëtira demografike

Popullsia e Bullgarisë në këtë moment është përafërsisht rreth gjashtë milionë e gjysmë njerëz. Proceset e shpopullimit të vendit po thellohen dhe prognoza e zymtë e studiuesve tregon se deri në vitin 2040 popullsia jonë do të tretet me rreth ¼...

17.06.21 11:57 |

Vendimet demografike dhe të transportit mund ta gjallërojnë Bullgarinë Veriore

Mungesa e lidhjes së transportit dhe plakja e popullsisë po ngadalësojnë rritjen ekonomike të Bullgarisë Veriore. Vlerësimi u bë në analizën e fundit të Institutit për Ekonominë e Tregut për gjendjen dhe perspektivat e ekonomive rajonale në pjesën..

04.02.21 13:35 |

Nuk ka statistikë demografike për emigrantët bullgarë

Afro 2 milion janë emigrantët bullgarë në botë sipas të dhënave të Ministrisë së Punëve të Jashtme. Ka nevojë për një sistem unik të informacionit i cili të kontrollojë këto procese, mendon sociologia Borjana Dimtirova nga Agjencia “Alfa Risërç”. Në kuadrin..

27.02.20 18:31 |

Demografia është rreziku më i madh për Bullgarinë

Katastrofa demografike është rreziku më i madh për kombin dhe detyra jonë e parë është që ta ndryshojmë këtë tendence negative, tha Presidenti Rumen Radev para studentëve në Universitetin e Pyjeve në Sofje. Kreu i Shtetit vuri në dukje se ka nevojë për..

12.02.20 17:54 |

Qeveria miratoi raportin vjetor për gjendjen e sigurisë kombëtare

Këshilli i Ministrave miratoi Raportin vjetor për gjendjen e sigurisë kombëtare gjatë vitit 2018. Në raport vihet në dukje se gjatë kohës së Presidencës së parë bullgare të Këshillit të Bashkimit Evropian vendi ynë ka ndihmuar për evitimin e..

10.07.19 16:22 |

Statstika demografike që nga fillimi i vitit është dramatike

Rritja negative e popullsisë është me përmasa kërcënuese, tregojnë të dhënat e Qendrës Kombëtare të Shëndetësisë dhe Analizave. Vetëm për 3 muajit e 2019-ës bullgarët e vdekur janë 29 000. Më e madhe është vdekshmëria në kryeqytet, ku të vdekurit janë..

04.07.19 12:55 |

Proceset demografike në Bullgari – jo të favorshme dhe gjatë vitit 2018

Proceset demografike në Bullgari - jo të favorshme dhe gjatë vitit 2018 Instituti Kombëtar i Statistikës shpalli të dhënat më të reja për proceset demografike në Bullgari më datë 31 dhjetor 2018. Qe theksuar se zhvillimet në këtë sferë..

15.04.19 14:14 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера