Eмисия новини
от 05.00 часа

Në prag të Kurban Bajramit myslimanët bullgarë shënojnë Ditën Arife

Myslimanët në Bullgari festojnë Ditën Arife - përgatitje për Bajram Kurbanin të nesërmen. Me rastin e festave myftiu i rajonit të Kërxhalit /Bullgari Jugore/ Basri Eminefendi u bëri thirrje besimtarëve që kanë mundësinë për të ndihmuar të varfrit pa..

19.07.21 15:35 |
Kisha

Katedralja e Mitropolisë “Shën e Diela” në Sofje shënon festën e vet

Më 7 korrik, kur Kisha Ortodokse nderon kujtimin e Shenjtores Dëshmore e Diela, të gjithë kishat që mbajnë emrin e saj kremtojnë festën e tyre. Me një liturgji të shenjtë festën e vet shënon edhe Kisha e Mitropolisë së Sofjes “Shën e Diela” në qendrën e..

07.07.21 07:45 |

Shëtitje me anije për Ditën e Lumit Danub

Udhëtim falas me anijet “Rusçuk” ofron Bashkia e qytetit Ruse për qytetarët dhe miqtë për Ditën Ndërkombëtare të Lumit Danub – 29 qershorin. Iniciativa është pjesë e programit bashkiak për zhvillimin e turizmit në vitin 2021. Dita e Lumit Danub..

29.06.21 07:30 |

Dita e Shën Pjetrit dhe Shën Palit simbolizon fillimin e verës së vërtetë

Kisha jonë ortodokse më 29 qershor çdo vit shënon ditën e Apostujve të Shenjtë Pjetri dhe Pali. Kjo ditë ndër bullgarët është më e njohur si Petrovden. Emri i lindjes së Pjetrit është Shimon, një peshkatar i zakonshëm nga Galilea. Pasi u bë një nga..

29.06.21 05:45 |

Kopshti Botanik në Sofje feston Ditën e Enjos me një pazar të bimëve medicinale

Më 24 qershor, Dita e Enjos, e njohur në Bullgari si festa e bimëve mjekësore, do të shënohet në Kopshtin Botanik Universitar - Sofje. Do të ketë një pazar me bimë medicinale dhe aromatike dhe erëza gjatë gjithë ditës. Para mesditës, programi..

24.06.21 04:50 |

Festa e Shopëve në Elin Pelin – një festë e shpirtit dhe identitetit vendas

"Bota duhet të rrotullohet rreth nesh dhe jo ne rreth botës" – kjo është shkruar në “Kodin e Shopit” (grup etnografik i Krahinës Perëndimore të Bullgarisë). Banorët e qytetit Elin Pelin(Bullgaria Perëndimore) mbështeten te ky rregull gjatë festës..

21.06.21 11:20 |

Kisha e Krishtit kremton Rrëshajën e Shenjtë

Ditën e 50-të pas Ringjalljes së Krishtit shënojmë ditëlindjen e kishës – Rrëshajat. Rrëshaja e Shenjtë është një nga festat më të mëdha të krishtere, të cilën kisha e radhit krahas Lindjes dhe Ringjalljes së Jisus Krishtit. Në këtë ditë sipas..

20.06.21 13:10 |

Kremtojmë Ngjitjen në Qiej të Zotit Krisht

Më 10 qershor sivjet Kisha Ortodokse Bullgare kremton Ngjitjen në Qiej të Zotit Krisht ose Ditën e Shpëtimit Njerëzor. Kjo festë gjithnjë bie ditën e enjte 40 ditë pas Pashkëve. Sipas besimeve të krishtera pas Ringjalljes Jisu Krisht mbeti në Tokë..

10.06.21 10:51 |
Vallëtarë mbi prush, nestinari

Lojërat e valltarëve mbi prush kushtuar Shenjtorëve Konstantin dhe Elena

Lojërat tradicionale të valltarëve mbi prush të quajtur nestinari, janë pjesë e programit me të cilin fshati Bëllgari do të shënojë Ditën e Shenjtorëve Konstantin dhe Elena sipas stilit të vjetër - më 3 dhe 4 qershor. Festa është një shenje..

03.06.21 08:15 |

Shënojmë Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve

Historia e festës daton që nga Konferenca Botërore për Shëndetin e Fëmijëve në Gjenevë në vitin 1925, e cila miratoi Deklaratën e të Drejtave të Fëmijëve pavarësisht racës, kombësisë dhe fesë. Nuk ka informacion të saktë se pse është zgjedhur..

01.06.21 06:15 |
Всички новини: днес | вчера