Eмисия новини
от 02.00 часа

Diplomatë të huaj themeluan një Klub të ambasadorëve që flasin në gjuhën bullgare

Ambasadorët e 15 shteteve te ne themeluan një Klub të ambasadorëve që flasin në gjuhën bullgare. Qëllimi i klubit të ri është që t’i takojë diplomatët me përfaqësues të elitës kulturore, shoqërore dhe të biznesit në Bullgari. Themeluesit janë..

16.10.19 15:14 |
Nënpresidentja Ilijana Jotova

Nënpresidentja bullgare është për vizitë në Kazakistan

Zhvillimi i bashkësisë bullgare në Kazakistan ishte tema e bisedimeve mes Nënpresidentes Ilijana Jotova dhe Presidentit të Kazakistanit Kassym-Jomart Kemelyevich Tokayev. Në vend bashkëjetojnë rreth 140 kombësi dhe etnose të ndryshme, ndërsa bashkësia..

07.10.19 18:23 |

Një platformë online u ndihmon bullgarëve të vegjël jashtë shtetit të mësojnë gjuhën e tyre amtare

Në sajë të një platforme online fëmijët bullgarë, të cilët jetojnë jashtë shtetit do të mund të mësojnë gjuhën bullgare në shtëpi. Pavarësisht se në cilin vend jeton, secili do të mund të mësojë në sajtin e akademisë së gjuhës bullgare "Srichka".  Me..

05.10.19 08:50 |
Universiteti i Sofjes

Po rinovohet kolokiumi ndërkombëtar mbi gjuhën dhe kulturën e vjetër bullgare

Që sot deri më 28 gusht në Universitetin e Sofjes “Shën Kliment Ohridski” po zhvillohet   kolokiumi i 7 ndërkombëtar mbi gjuhën dhe kulturën vjetër bullgare pas një ndërprerje 25 vjeçare. Në edicionin e 7 të sivjetshëm të kolokiumit do të marrin..

26.08.19 10:29 |

Seminari i gjuhës dhe i kulturës bullgare mblodhi në qytetin Tërnovo pjesëmarrës nga katër kontinentet

Në kryeqytetin e lashtë bullgar Veliko Tërnovo u mblodhën përfaqësues nga 4 kontinentet, të bashkuar nga dëshira të mësojnë gjuhën bullgare, traditat, historinë dhe të tanishmen tonë. Klasat mbahen brenda Seminarit të 42-të Ndërkombëtar në gjuhën dhe..

19.07.19 13:07 |

Gjuha bullgare duhet të jetë një kriter i parevokueshëm për marrjen e shtetësisë bullgare

Me një kuotë prej 2000 vetave nuk arrijmë të tërheqim studentë nga jashtë me vetëdije bullgare, tha Nënpresidentja Iljana Jotova gjatë hapjes së Seminarit Veror të Gjuhës dhe Kulturës Bullgare në Universitetin e Veliko Tërnovos. Iljana Jotova i..

15.07.19 14:18 |
Kalaja e Beratit

Bullgarët në Shqipëri – një fragment i historisë dhe i kulturës së lashtë bullgare

“Bullgarët më të rinj” është film i Agjencisë Shtetërore për Bullgarët Jashtë kushtuar diasporës bullgare në Shqipëri. Bashkësinë bullgare parlamenti shqiptar e njohu zyrtarisht gjatë vitit 2017. Historiani doktor Jordan Kolev thotë se popullsia bullgare..

11.07.19 13:05 |

Kërkohet ndërrim i dokumenteve për prejardhje bullgare me certifikatë për zotërimin e gjuhës bullgare

Shumë nga kandidatët me prejardhje bullgare për shkollat e larta bullgare theksojnë se kanë probleme me gjuhën. Për këtë arsye Universiteti i Sofjes “Shën Klimenti i Ohrit” organizon kurse verore përgatitore, njoftoi profesoresha Svetozara Hallaçeva nga..

14.06.19 15:48 |

Gjuha është faktori më i rëndësishëm i identitetit kombëtar për bullgarët

Në prag të festës më të ndritshme bullgare të shkrimit sllav, arsimit dhe kulturës bullgare – 24 maj, ne hedhim një vështrim drejt gjuhës së paraardhësve tanë. Për bullgarët ajo është pasqyrimi i identitetit tonë kombëtar, mbartës i simboleve të..

23.05.19 14:19 |

Ukraina ka ripohuar se do të respektojë interesat e popullsisë vendase bullgare

Zëvendëskryeministrja për politikën ekonomike dhe demografike Marijana Nikollova bëri të ditur se shteti ukrainas ka ripohuar se do të respektojë interesat e bashkësisë bullgare. Nikollova, e cila ishte e pranishme në ceremoninë e hyrjes në detyrë të..

22.05.19 11:19 |
Всички новини: днес | вчера