Eмисия новини
от 16.00 часа

Radioja Kombëtare Bullgare merr pjesë në projekte muzikore evropiane në lidhje me 8 marsin

“Gratë në muzikë” është projekti i Bashkimit Evropian për Radion dhe Televizionin (EBU), i cili prezanton arritjet e grave si artiste, kompozitore, dirigjente, autore të teksteve dhe të aranzhimeve. Për vit të dytë të radhës iniciativa është e..

08.03.21 14:03 |

Parlamenti Evropian në Bullgari shënon 8 Marsin me një ekspozitë

Dita e Gruas është një rast i mirë për njohjen dhe respektin për të gjitha gratë e përfshira në luftën kundër Covid-19 dhe që kontribuojnë për përballimin e pasojave të pandemisë. Në këtë drejtim, nga 8 deri më 31 Mars, një ekspozitë e titulluar..

08.03.21 06:10 |

Gratë në Bullgari janë me paga më të ulëta

Gratë në Bullgari marrin mesatarisht 14 për qind paga më të ulëta se burrat. Kjo e rendit vendin tonë në “mjedisin e artë” në këtë tregues, midis vendeve anëtare të BE – tha para BNR Ivajllo Dinev nga Instituti për Kërkime Sociale dhe Sindikale..

06.03.21 14:12 |

Dhuna në familje – a ka rrugëdalje në kushtet e izolimit të detyruar

Bullgaria është një nga shtetet, në të cilat nuk ka statistikë zyrtare për viktimat e dhunës shtëpiake. Vetëm Ministria e Punëve të Brendshme mirëmban një bazë të dhënash për sinjale në sistem. Sipas tyre, gjatë vitit 2020 janë lëshuar 3057..

03.02.21 08:00 |

Bullgaret nga Taraklija shënojnë Ditën e Gjyshes Mami

Bullgare besarabe nga qyteti moldavian Taraklija shënojnë Ditën e Gjyshes Mami, një festë me rrënjë të thella të ruajtura edhe më sot, transmetoi BTA. Kjo ditë gratë besarabe rikrijojnë zakonet e vjetra të cilët tregojnë respektin ndaj grave..

21.01.21 15:32 |

Bozhana Tatarska bën fotografi për revistat më prestigjioze të modës nëpër botë

Bozhana Tatarska beson në fat dhe ndjek ato gurrëza të vogla, të cilat e çojnë në rrugën e saj. Dhe pavarësisht se sot ajo renditet mes fotografëve më të afirmuar të modës në botë, nuk e shkëput lidhjen me vajzën me atlete, me çantë shpine, me..

11.01.21 07:15 |

Strategji Kombëtare për inkurajimin e barazisë midis grave dhe burrave

Qeveria miratoi Strategjinë Kombëtare për inkurajimin e barazisë midis grave dhe burrave për periudhën 2021-2030. Këtë e njoftuan ngaqendra e shtypit pranë kabinetit. Qëllimi kryesor i dokumentit është të kontribuojë për arritjen e barazisë..

22.12.20 16:19 |

Afro gjysma e të rinjve bullgarë jetojnë me prindërit

Sipas të dhënave të Evrostatit për vitin 2019 në Bullgari 48.8 për qind nga të rinjtë jetojnë me prindërit. Në BE të rinjtë e braktisin familjet e prindërve rreth moshës 26 vjeç. Më gjatë me prindërit jetojnë kroatët (31.8 vjeç) dhe sllovakët..

12.08.20 14:16 |

8 marsi – “pro” ose “kundër” festimit të Ditës së Gruas

Rrugët e Sofjes janë plot lule dhe madje fytyrat e vrenjtura të shitësve nuk e prishin atmosferën festive. Nxënësit shkojnë në shkollë me lule në dorë, burrat e moshave të ndryshme hedhin shikim te lulet, kurse shumë gra kanë bërë më shumë përpjekje, që..

08.03.16 13:59 |

Marsi – muaji i grave në traditën dhe në përditshmen

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Myzika/Audio01_alb_22_03_12.mp3 Nuk është sekret, se marsi është muaji i grave. Mirëpo, pse është ashtu? Sipas përrallave dhe legjendave bullgare, muajit e vitit janë njëmbëdhjetë vëllezër dhe një motër – Marta,..

23.03.12 14:21 |
Всички новини: днес | вчера