Eмисия новини
от 08.00 часа
Presidenti Radev

Presidenti Radev: Shembulli i të parëve tanë sot shkëlqen veçanërisht

Me rastin e 10 marsit - ditës kur Bullgaria shënon shpëtimin e hebrenjve bullgarë nga kampet naziste dhe nderon kujtimin e viktimave të Holokaustit, Presidenti Rumen Radev kujtoi guximin e popullit bullgar që duroi një nga sprovat e tij të mëdha..

10.03.22 12:12 |

Shpëtimi i hebrenjve bullgarë e mban të zgjuar ndërgjegjen e bullgarëve

Një nga periudhat më të errëta në historinë e shekullit të kaluar është Lufta e Dytë Botërore dhe persekutimi i hebrenjve dhe jo-arianëve. Të persekutuar dhe të poshtëruar nga regjimet fashiste të vendeve aleate të Rajhut të Tretë, miliona..

10.03.22 11:18 |

Një qendër moderne informacioni do të shërbejë vizitorët në Sinagogën e Vidinit

Është gati godina e  qendrës së informacionit turistik pranë sinagogës së qytetit Vidin, e cila në këtë moment po restaurohet me mjete në bazë të projektit evropian. Pritet që deri në fund të muajit nëntor të këtij viti, tempulli 125 vjeçar të..

17.02.22 07:15 |

Shpëtimi i hebrenjve bullgarë nga kampet naziste është vepër e gjithë shoqërisë bullgare

"Duke shpëtuar rreth 50 000 hebrenj bullgarë, populli ynë po dëshmon se empatia, toleranca dhe respekti për njeriun janë veti të tij thellësisht të natyrshme". Me këto fjalë Kryetari i Kuvendit Popullor Nikolla Minçev kujtoi shpëtimin e hebrenjve..

27.01.22 20:24 |

Instituti Shtetëror i Kulturës pranë Ministrisë së Punëve të Jashtme shënon me një film Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit

"Kurrë më!" - Kjo është shprehja që në dekadat e fundit politikanët, institucionet dhe qytetarët e lidhin me kujtesën, premtimin dhe shpresën se ngjarjet e historisë njerëzore të tetë dekadave më parë nuk do të përsëriten. Kurrë më! Më 27..

27.01.22 06:15 |

Bullgarët dhe spanjollët nderojnë Julio Palencia

Sot Ambasada e Spanjës në Bullgari prezanton një botim jashtëzakonisht interesant, të titulluar “Nëpër gjurmët e një diplomati spanjoll në Sofje: Julio Palencia. Itinerari dhe pasqyra e marrëdhënieve diplomatike midis Spanjës dhe Bullgarisë”...

22.06.21 14:55 |

Jeki Amir kthehet tek rrënjat e saj në Bullgari

Ajo është një shkrimtare izraelite me rrënja bullgare. Jeki Amir i shkruan tregimet dhe romanet e saj në hebraisht, por përshkruan në to fëmijërinë e vet në Bullgari, si dhe shokun kulturor pas mbërritjes në Izrael. Ajo ka lindur në Sofje, ndërsa..

28.02.21 11:55 |
Ronald Lauder

Thirrje për kundërshtim të “Llukovmarshit”

Fatkeqësisht, ka pak vende evropiane që mund të krenohen me historinë e tyre gjatë Luftës së Dytë Botërore, kur të bëhet fjalë për hebrenjtë. Bullgaria është pothuajse shteti i vetëm, i cili mund të jepet si një shembull i ndershmërisë, forcës..

12.02.21 11:19 |
Doktor Anat Livne gjatë hapjes së ekspozitës “Varshava hebre: Historia e frymës njerëzore” në muzeun “Bejt Lohamej-Ha-Geataot” - janar 2018

Një pasardhëse e hebrenjve bullgarë tregon arkivin e Janusz Korczak

27 janari është dita në të cilën gjatë vitit 1945 lirohen të mbijetuarit e pakët të shpëtuar në kampin e përqendrimit në Auschwitz. Dhjetëvjeçarë më vonë OKB-ja e kthen datën në një Ditë Ndërkombëtare për të përkujtuar Holokaustin, duke inkurajuar jo..

27.01.21 07:10 |
Porti në Jafa​

Për veprimtarinë e një klubi letrar bullgar në Izrael

Të magjepsur nga gjuha, kultura dhe letërsia bullgare një grup intelektualësh bëjnë pjesë në rrethin letrar “Një rreze dielli” në Jafa të Tel Avivit. Ideja është e Moni Papo – mbajtësi i çmimit shtetëror për arritje të larta krijuese për librat e vet në..

25.05.20 10:48 |
Всички новини: днес | вчера