Eмисия новини
от 22.00 часа

Kremtojmë Fjetjen e Hyjlindëses Mëri - një nga festat më të respektuara në botën e krishtere

Çdo vit më 15 gusht Kisha Ortodokse Bullgare shënon festën e madhe të krishtere – Fjetjen e Shën Mërisë. Populli e quan këtë festë – Hyjlindësen e Tërëshenjtë. Kjo është dita e vdekjes së Shën Mërisë. Në të gjitha kishat dhe manastiret kryhet..

15.08.20 05:35 |
Ikona

Ikona e Trinisë së Shenjtë – Dhiata e Vjetër do të mbrojë besimtarët në qytetin Bansko

Rrëshajat, ose Pentikostia e cila është festa e kishës “Trinia e Shenjtë”, shenjtëruan ikonën e Trinisë së Shenjtë – Dhiatës së vjetër. Ikona e çmueshme u pikturua nga murgjit e Manastirit “Dohiar” të Atonit, ku ruhet origjinali i “Trinisë së Dhiatës së..

07.06.20 10:57 |

Ikona bullgare prej mozaiku është ndër ikonat më të respektuara në Nazaret

E quajnë qytetin izraelit Nazaret “lulja e Galilesë” dhe qytet i Ungjillëzimit të Hyjlindëses, pra aty ku Virgjëresha Mëri dëgjoi lajmin e gëzueshëm se u zgjodh të lind Birin e Zotit. Dikur aty jetuan Josif dhe Mëri dhe Jisu kaloi fëmijërinë pas..

29.03.20 09:25 |

Samokov - qytet i traditave të Rilindjes

Në të kaluarën jo të largët qyteti Samokov ka qenë i njohur si një qendër e kulturës, e arsimit dhe e zografëve të njohur. Por, shtytjen kryesore në zhvillimin e tij e dha prodhimi i hekurit, i njohur në rajon nga mesi i mijëvjeçarit të parë para..

13.06.19 14:07 |

Manastiri i Çirpanit “Shën Thanasi” – më i vjetri në Evropë

Me shtëpitë e shpërndara këtej andej, të zhytura ndër pemët e gjelbra, Zllatna Livada “Livadhi i Artë” ngjan më shumë me mëhallë sesa me fshat. Ai ndodhet në trojet pjellore të Trakisë së Artë dhe që prej shekujsh vendi i ka tërhequr njerëzit me..

25.06.17 09:35 |

Kisha e Beljos – një monument i Mesjetës me rëndësi kombëtare

Kisha e Beljos nuk tërheq me pamjen e saj, por po të hyni brenda do të mahniteni nga pikturat murale me ngjyrë të ndezura, plotë shumë skena biblike dhe shenjtorë të ndryshëm. Një prej studiuesve të saj është arkeologu Veselin Haxhiangellov, drejtor i..

26.03.17 11:55 |

Kosta Marinov dhe vështrimi i tij ndaj manastireve bullgare

Bullgaria nuk është një vend me kështjella të ruajtura – kujtim nga sundimtarët e mëdhenj. Por, për llogari të kësaj të përmbushur me një shumicë manastiresh – një dëshmi, se populli ynë ka ruajtur jetën e vet shpirtërore bile në kohërat më të rënda të..

10.12.16 12:55 |
Всички новини: днес | вчера