Eмисия новини
от 15.00 часа

Asenovgrad mirëpret ekspozitën "Ikonat mrekullibërëse dhe reliket e shenjta të Ballkanit"

Muzeu Historik në Asenovgrad feston 940-vjetorin e themelimit të Manastirit të Baçkovos me ekspozitën "Ikonat mrekullibërëse dhe reliket e shenjta të Ballkanit". Manastiri i shenjtë, i themeluar nga Grigorij Bakuriani, për shekuj me radhë ka qenë..

30.04.23 08:55 |
Manastiri i Malit të Zi afër fshatit Giginci

Faltoret e mrekullueshme të krishterimit do të ekspozohen në rajonin e Pernikut

Një pjesë e eshtrave të Shën Gjergj Trofeprurësit dhe një ikonë çudibërëse me fytyrën e tij nga Mali i Shenjtë do t'i mirëpresë banorët e rajonit të Pernikut në ditët pas festave të Pashkëve, njoftoi Manastiri i Malit të Zi " Anargjendët dhe..

19.03.23 10:10 |

Thesare të paçmuara në kriptën e Tempullit “Shën Aleksandër Nevski”

Muzeu i Artit të Krishterë në kriptën e Katedrales Patriarkale "Shën Aleksandër Nevski" në Sofje është krijuar në vitin 1965 dhe paraqet artin  е  krishterë në trojet bullgare. Koleksioni i tij i ikonave është ndër më të pasurat në botë...

26.08.22 16:35 |

Nderojmë kujtimin dhe veprën e shenjtorëve Konstantin dhe Elena

Më 21 maj Kisha Ortodokse nderon kujtimin e apostujve të shenjtë mbreti Konstantini i Madh dhe mbretëresha Elena. Tek ne kjo ditë është festë e dhjetëra tempujve dhe kishave të cilat mbajnë emrin e shenjtorëve - kisha shkëmbore në rezervatin Jajllata,..

21.05.20 13:47 |

Shenjtorët Kirill dhe Metodij janë paraqitur nëpër ikonat si shkrimtarë dhe mësues

Nuk është fare e rastit se imazhet e para të ruajtura të apostujve të shenjtë Kirill dhe Metodij, veprimtarinë e shenjtë e të cilëve kisha e nderon më 11 maj, gjenden në zemrën e Evropës. Pikërisht në Romë, vëllezërit nga Selaniku zhvilluan..

11.05.20 15:28 |

Galeria e Arteve të Bukura në qytetin Plovdiv hapi ekspozitën e rinovuar “Ikona”

Salla e ikonave të Galerisë së Arteve të Bukura në qytetin Plovdiv, që ndodhet në Qytezën e Vjetër, hapi dyert me një ekspozitë fund e krye të rinovuar. Theks në të janë ikonat e vjetra, të cilat janë me cilësi të larta artistike. Ato janë..

05.04.19 12:44 |

Një itinerar bullgar i pelegrinazhit do të lidhë qytetin Veliko Tërnovo me manastirin e Rillës

Në lidhje me 550-vjetorin nga kthimi i lipsanëve të Shën Joan Rillskit nga qyteti Veliko Tërnovo në manastirin e Rillës  gjatë muajit korrik, turistë do të kalojnë nëpër itinerarin, nëpër të cilin janë transportuar eshtrat e shenjtorit. Ideja për këtë..

24.03.19 09:30 |

Shën Stefani është mes ditëve të bekuara për udhëtime pelegrinazhi

Ditët rreth festave të mëdha të krishtera si Krishtlindja janë të përmbushura me një gëzim të veçantë, i cili vështirë mund të përshkruhet. Kurse për besimtarët të cilët duan ta ndajnë këtë ndjenjë mes të afërmve, vendet për pelegrinazh janë..

27.12.18 10:30 |

Manastiri Çekotinski – një pasuri e patundshme kulturore

Në Bullgari ka shumë manastire, disa prej tyre janë ruajtur edhe sot e kësaj dite, për disa të tjera na rikujtojnë vetëm mbeturinat e tyre. Këto godina të shenjta kanë qenë shtylla dhe mbrojtës të shpirtit bullgar, strehim i revolucionarëve, kështjella..

04.02.17 14:35 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна