Eмисия новини
от 12.00 часа
Shen Sofronij Vraçanski

Nderojmë kujtimin e Shenjtorit Sofronij

Më 11 mars Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Shenjtorit Sofronij, peshkopi i Vracës.  Ky letrar dhe iluminist i Rilindjes Kombëtare Bullgare konsiderohet mbrojtësi qiellor i qytetit Vraca të Bullgarisë Veriperëndimore dhe i dioqezës, dhe..

12.03.23 16:33 |
Dr. Erik Evtimov

Dr. Erik Evtimov – një specialist i së drejtës evropiane në kërkim të rrënjëve bullgare

Pasuria e një njeriu fshihet në gjërat e vogla – fjalët, kujtimet, shija e reçelit të gjyshes. Pasuria e një populli është lidhja midis brezave, kujtesa dhe respekti në rrugën drejt një bote më të mirë, me të cilën të krenohemi. Kështu e..

31.10.22 07:15 |
Paisij Hilendarski – një afresk nga kisha Trinia e Shenjtë në Bansko

Tre shekuj më vonë, Paisij Hilendarski është gjithnjë e më i rëndësishëm për bullgarët

Ashtu si qytetet e lashta greke debatonin dikur se ku ishte vendlindja e Homerit, ashtu sot dy qytete malore bullgare - Bansko dhe Samokov, diskutojnë se ku është vendlindja e Shën Paisij Hilendarski, krijuesi i " Historisë Sllavo-Bullgare " ...

19.06.22 07:05 |

Qyteti i dy vëllezërve të Selanikut akoma ruan frymën e Shenjtorëve Kirill dhe Metodij

Më 24 maj, sipas traditës rilindëse, kudo qoftë në botë, bullgarët gjejnë gjithmonë një mënyrë për të shprehur respektin e tyre për veprën e Shenjtorëve Kirill dhe Metodij . Një mundësi e tillë për të kombinuar festën me adhurimin e..

24.05.22 08:15 |
Leo Kadeli - Iluminist i Vitit 2021

Leo Kadeli është Iluministi i Vitit 2021

Leo Kadeli me origjinë shqiptare është fituesi i fushatës së Radios Kombëtare Bullgare “Iluministi i vitit 2021” . Për herë të parë në historinë 8-vjeçare të çmimit, fituesi nuk është shtetas bullgar. Gjysma e të gjithë pjesëmarrësve votuan për..

02.11.21 11:24 |

Bujaria dhe përkushtimi ndaj atdheut – veçoritë specifike të rilindësit nga Koprivshtica

E vështirë dhe e pasigurt ishte koha në fillim të shekullit XX. Dhe atëherë shumë bullgarë kërkuan bukën e gojës jashtë kufijve të atdheut, dhe ata me shpirtra sipërmarrës dhe të zgjuar me shumë punë arritën të grumbullojnë pasuri dhe të..

01.11.21 11:59 |

Përgëzuan bullgarët anembanë botës me Ditën e Iluministëve të Popullit

Ministria e Punëve të Jashtme uroi të gjithë bullgarët në mbarë botën për Ditën e Iluministëve Popullorë . “Në këtë ditë Bullgaria nderon krijuesit dhe mbrojtësit e shpirtit, gjuhës dhe kulturës bullgare. Kjo ditë është një shenjë e..

01.11.21 11:53 |

Nder dhe lavdi për ju rilindës popullorë!

Dita e Iluministëve Popullorë është ndër festat më të respektuara bullgare. Për herë të parë ajo u shënua në qytetin Pllovdiv në vitin 1909, por u themelua zyrtarisht në vitin 1922. Kjo është një ditë për t’u bërë homazh bullgarëve të mëdhenj,..

01.11.21 11:33 |

Misioni modern i iluministit është të mund të gjejë balancë në kushtet e larmisë kulturore

Svetlla Kjoseva mbërrin në Hungari gjatë vitit 1984 dhe fillon punë në shkollën bullgare “Hristo Botev” pranë Ministrisë bullgare të Arsimit, ku mbetet në vazhdim të 13 vjetëve. Pikërisht aty ajo kupton sesa është e ndryshme mënyra e të punuarit me..

01.11.21 07:25 |

Radioja Kombëtare Bullgare përsëri është duke kërkuar dimensionet e iluminizmit modern

Çdo një ndryshim i madh fillon me hapin e parë drejt tij. Kurse ata të cilët marrin guximin ta bëjnë pavarësisht nga të gjitha ose për hir të gjithçkaje, për të mirën e të tjerëve, shpesh mund të përcaktohen me fjalën kuptimplotë “iluminist”...

22.10.21 07:15 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна