Eмисия новини
от 07.00 часа

Petriç Kale e prek qiellin mbi Rrafshnaltën e Avrenit

Megjithëse mban emrin e qytetit Petriç, fortesa antike e vonë e Petriç Kale nuk ka asnjë lidhje me vendbanimin jugperëndimor. Fortifikimi është i vendosur në një tarracë të lartë prej guri në Rrafshnaltën e Avrenit, jo shumë larg kryeqytetit..

16.05.21 06:35 |

Çfarë dimë për qytetin e lashtë Kabile?

Qyteti i vetëm i madh nga koha e trakëve i ruajtur e deri më sot në Bullgari shtrihet nja dhjetë kilometra larg qytetit të sotëm Jamboll. Ndryshe nga shumë vendbanime të tjera nga kjo epokë, Kabile është shumë i ruajtur dhe i studiuar plotësisht nga..

11.04.21 09:45 |

Arkeologët datuan kështjellën “Mallkoto Kale” afër qytetit Jamboll

Gërmimet e “Mallkoto Kale” (“Kalaja e Vogël”) në Bullgarinë Juglindore po vazhdojnë tashmë mbi 10 vjet, por që këtë stinë ka të dhëna më të sakta për kështjellën. Para BNR-së drejtori i Muzeut Regjional Historik në Jamboll Stefan Bakërxhiev..

04.10.20 15:34 |

Treg romak në kështjellën Seksaginta Prista në qytetin Ruse

Produkte të llojllojshme – bulmetra, verëra, stoli, etj.,   ofrojnë mjeshtër dhe zanatçinj në Tregun Romak, i cili vitin e radhë u hap në kështjellën Seksaginta Prista në qytetin Ruse. Legjionarë nga Kohorta e Parë e Trakëve do të demonstrojnë..

26.09.20 12:27 |
Kështjella

“Me Ditët e Zanateve” shënohen në Vidin "Ditët Evropiane të Trashëgimisë"

“Ditët e Zanateve” do të zhvillohen në Vidin në kështjellën e vjetër "Baba Vida" /“ Gjysha Vida ”/ me bashkëpunimin e Bashkisë dhe të Muzeut Historik Regjional. Më 19 dhe 20 shtator zanatçinjtë do të prezantojnë prodhimin e vet në oborrin e..

18.09.20 12:49 |

“Ndiq rrjedhën e lumit 2020” - aventurë mbi dy rrota

Mbi 100 çiklistë dhe ekipet mbështetëse nga Bullgaria dhe Rumania u mblodhën në qytetin Vidin në pritje të sinjalit për fillim të itinerarit më të gjatë çiklistik turistik në Bullgari. Fillimi i udhëtimit të tyre nëpër trasenë 732 kilometrashe në..

01.09.20 15:42 |

Kështjella antike Tuida në qytetin Sliven i përshtatet jetës së njerëzve

Qyteti Sliven njihet si qyteti i 100 vojvodëve. Ky vendbanim i Bullgarisë Juglindore ofron shumë fenomene interesante të cilat turistët mund të vizitojnë. Një nga objektet më tërheqëse është kështjella Tuida e cila ekzistonte këtu që në epokat e..

29.03.20 11:25 |

Petriç Kale – thesari arkitekturor, që u bën përshtypje arkeologëve dhe turistëve

Kalaja Romake Petriç – e panjohur madje për arkeologët, së shpejti do të shndërrohet në një atraksion të ri turistik. Ajo gjendet në një drejtim të kundërt të qytetit me të njëjtin emër Petriç (Bullgari Jugperëndimore). Petriç Kale është afër kryeqytetit..

02.02.20 10:10 |
Всички новини: днес | вчера