Një koleksion fansash prej sendesh nga universi i “Luftës së Yjeve” po viziton Sofjen

Çdo ditë deri më 5 janar të vitit të ardhshëm, adhuruesit e epikës fantastike “Lufta e Yjeve” (“Star Wars”) mund të shijojnë një ekspozitë me rekuizita, kostume dhe lodra në një prej godinave në Sofia Tech Park. Ndër ekspozitat ka automjete, armë..

23.10.22 11:10 |

Piktorë bullgarë “jashtë kornizës” prezantojnë veprat e tyre në Paris

“Jashtë kornizës” titullohet ekspozita e piktorëve bullgarë të lëvizjes “Art Brut”, e cila do të hapet mbrëmjen e 16 shtatorit në galerinë e Institutit Bullgar të Kulturës në Paris. Në vitin 1945, artisti Jean Dubuffet prezantoi termin “Art Brut”..

16.09.22 06:40 |

Historia e Panagjurishtes është e ndërthurur me një fije të artë – nga kohërat e lashta deri në ditët e sotme

Qyteti piktoresk malor i Panagjurishtes është i famshëm për historinë e tij të pasur dhe trashëgiminë e jashtëzakonshme kulturore dhe historike. Përveç rilindësve të famshëm dhe heronjve të Kryengritjes së Prillit , emri i qytetit është i..

20.08.22 12:25 |

Festivali i pare i Bukëve të Ritit pranë Danubit

Më 25 qershor mes rrënojave të kështjellës mesjetare Çerven në afërsi të qytetit Ruse do të mbahet Festivali i Bukës së Ririt, organizuar nga Muzeu Historik Rajonal në qytet. Pjesëmarrësit do të prezantojnë bukë rituale të cilat janë pjesë e pandarë e..

25.06.22 09:15 |

Një shëtitje në të kaluarën e tramvajeve dhe trolejbusëve të kryeqytetit

Transporti publik në kryeqytet është zakonisht në qendër të lajmeve që janë më tepër negative. Deri një dekadë më parë shkak ishin mjetet lëvizëse të amortizuara dhe ndotëse, pasagjerët e shumtë të parregullt, ndërsa sot është mungesa e fondeve për..

18.06.22 11:55 |
Kisha „Shën Gjon Pararendësi“

Kujtime nga qyteti Bracigovo

Qyteti Bracigovo nuk është ndër atraksionet tona të famshme turistike, prandaj kur njeriu e viziton për herë të parë, mbetet e befasuar nga shtëpitë e bukura dhe nga atmosfera e ruajtur e Rilindjes. Qyteti struket në rrezet e malit Rodopa mes..

26.04.22 07:15 |

Ekspozita e parë me pllakate kushtuar artit të cirkut në Bullgari

Një koleksion i pasur pllakatesh shumëngjyrësh bullgarë të cirkut formon një retrospektivë të historisë 125-vjeçare të artit vendas të cirkut në Galerinë e Sofjes "Rajko Aleksiev". Arsyeja e ekspozitës është shfaqja e parë e grupit të parë..

25.04.22 09:15 |

Gjuhën e përparëseve zbulon një ekspozitë në Plovdiv

Muzeu Etnografik Rajonal në Plovdiv tregon mënyrën e jetesës, mentalitetin dhe kulturën e bullgarëve nga fillimi i shekullit të XIX deri në vitet e 30-të të shekullit XX. Vizituesit e ekspozitës “Përparësja – simbol dhe apotropaik” mund t’u kënaqen..

18.04.22 07:15 |

Një aviator fotografon bukurinë e atdheut dhe e kthen në pulla postare

Më 1 maj të vitit 1879 u vu në qarkullim pullën e parë postare bullgare me një luan në profil që qëndron në këmbët e prapme me një kurorë mbi kokë dhe mbishkrimin “Posta bullgare”. Por meqenëse pas Çlirimit vendi ynë ende nuk kishte monedhë të vet..

10.08.21 07:15 |

Koleksioni mahnitës i sendeve shtëpiake të Rumjana Pençevës

Më shumë se 40 vjet Rumjana Pençeva koleksionon sende të vjetra jetike autentike shtëpiake, të krijuara prej duarve të bullgarëve të talentuar. Sot ajo është mbase pronarja e koleksionit më të madh privat prej sendeve shtëpiake tek ne. Duke u kthyer..

15.12.20 06:15 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна