Eмисия новини
от 18.00 часа

Koleksioni mahnitës i sendeve shtëpiake të Rumjana Pençevës

Më shumë se 40 vjet Rumjana Pençeva koleksionon sende të vjetra jetike autentike shtëpiake, të krijuara prej duarve të bullgarëve të talentuar. Sot ajo është mbase pronarja e koleksionit më të madh privat prej sendeve shtëpiake tek ne. Duke u kthyer..

15.12.20 06:15 |
Koleksioni Vasill Bozhkov

Do të vlerësojnë koleksionin e Vasill Bozhkovit

Ekspertë ndërkombëtarë do të bëjnë ekspertizë dhe do të vlerësojnë 212 objektet e regjistruara, artefakte nga koleksioni arkeologjik i Vasill Bozhkovit, i cili po i fshihet drejtësisë . Hetuesit do të përcaktojnë origjinën e secilës prej sendeve,..

06.10.20 15:19 |

Përparësja – kartëvizita e bullgares në të kaluarën

Dikur bullgarja i ka punuar vetë veshjet e veta, duke zgjedhur materialet, ngjyrat dhe elementet, ndërsa përparësja ka qenë diçka si “kartëvizita e saj”. Përparësja ka treguar nga çfarë vendbanimi është gruaja, sa e pasur është, nëse është e ve, ose do që..

04.10.20 04:20 |

Radiot e vjetra tregojnë historitë e tyre

Mbi 80 radio të vjetra janë të eksponuar në Muzeun Historik në qytetin Pollski Trëmbesh në Bullgarinë Veriore, deri në fund të muajit tetor. Vendi për këtë ekspozitë interesante nuk është i zgjedhur rastësisht: “Qëllimet dhe detyrat e një..

15.09.20 11:36 |

Kafka proto-bullgare, të përzgjatura si ato të faraonëve, ka në Muzeun e Historisë së Mjekësisë në qytetin Varna

Gjatë vitit 1858 mirëbërësja e madhe Paraskeva Nikolau i la si trashëgimi qytetit të saj të Lindjes Varna 25 mijë rubla të argjendta për “një shtëpi për vizita të të sëmurëve, të jetimëve, të njerëzve shumë të moshuar dhe të privuar nga mendja”. Në sajë..

20.03.20 13:34 |
Artefakte nga koleksioni i Vasill Bozhkovit

Fondacioni „Trakia” iu drejtua UNESKO-së për koleksionin e Vasill Bozhkovit

Fondacioni „Trakia” iu drejtua UNESKO-së për ndihmë urgjente teknike për shkak të përpjekjeve për sekuestrim “të paligjshëm” (sipas fondacionit) të koleksionit privat të Vasill Boshkovit. Vasill Boshkov është “bosi i lojërave të fatit”, një nga bullgarët..

07.02.20 18:09 |

Ministri i kulturës do të verifikojë zanafillën e koleksionit të bosit të kumarit Vasill Bozhkov

Ministri i kulturës Boill Banov duhet të organizojë kontrollim të koleksionit të sendeve antike të ekspozuara në Muzeun e Fondacionit “Trakia”. Këtë e vendosi Prokuroria. Fondacioni u krijua nga bosi i kumarit Vasill Bozhkov, i cili u arrestua në Emiratet e..

07.02.20 10:26 |

Rruzarja blihet me zemrën

Edhe sot e kësaj dite nuk e dimë se si është krijuar rruzarja /tespihe/. Ka mite të ndryshme. Sipas njërit prej tyre një budist i tha një indiani analfabet se duhet të lexojë 108 lutje. Indiani iu përgjigj se nuk mund të numërojë, prandaj budisti i..

07.01.20 15:19 |

E kaluara afrohet me të ardhmen përmes kartolinave me rastin e Krishtlindjes

“Sot po vij t’ju uroj Vitin e Ri dhe t’ju njoftoj se e pranova portretin tuaj me shumë dashamirësi. Ju uroj takime të tilla për Vitin e Ri” – kështu shkruhet në një mesazh nga data 30 dhjetor 1905. Në pikturën e kartolinës janë të paraqitur dy të..

25.12.19 10:35 |

Koleksionuesi i hekurave – piktori Dimitër Dobrev nga Plovdivi

Piktori Dimitër Dobrev nga Plovdivi, zbuluesi i një hekuri nga përpara 45 viteve, të hedhur si një mbeturinë e panevojshme, është krijuesi i ekspozitës origjinale prej hekurave që mund të shihet në Shtëpinë e Hindlijanovit në qytetin e vjetër të..

25.11.19 12:01 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна