Eмисия новини
от 06.00 часа

Nderojmë Shën Anna – mbrojtëse e amësisë

Më 9 dhjetor, të krishterët ortodoksë kremtojnë Ngjizjen e Shën Annës – nënë e Virgjëreshës, pasardhëse e familjes Aaron. Siç shënohet në jetëshkrimin e prindërve të shenjtë Joakim dhe Anna, ata nuk kishin fëmijë për shumë vite, me gjithë jetën e..

09.12.22 06:45 |

Nderojmë shenjtorin Andrea i cili predikonte fenë e krishterë në trojet e Bullgarisë së sotme

Shën Apostulli Andrea i Parëthirruri është   ndër shenjtorët më të respektuar në vendin tonë. Dita në të cilën e kremtojmë shenjtorin, 30 nëntor, është një festë e madhe kishtare dhe popullore. Sipas studiuesve, gjatë shekullit të parë apostulli..

30.11.22 09:44 |

“Kate, moj Kate, Katerino”... këndojnë fëmijët e grupit folklorik nga Satovça

Më 24 nëntor Kisha Ortodokse nderon Dëshmoren e Madhe Ekaterina, e cila jetoi në fund të shekullit të III-të dhe në fillim të shekullit të IV-të. Ekaterina ishte e bija e guvernatorit të Aleksandrisë (Egjipt) në kohën e perandorit Maksimian. Nëna e..

24.11.22 09:27 |

Tempulli Monument “Shën Aleksandër Nevski” kremton festën e tij verore

Më 30 gusht Kisha Ortodokse nderon ditën e Patriarkut të Kostandinopojës Shën Aleksandër dhe Kisha Ortodokse Bullgare kremton transferimin e lipsaneve të Shën Princi Aleksandër Nevski. Më 30 gusht të vitit 1724 Perandori rus Petër I..

30.08.22 11:15 |

Nderojmë Nënën e Zotit

Fjetja e Hyjlindëses, e quajtur ndryshe edhe Nëna e Madhe e Zotit, është një nga festat më të mëdha verore, të cilën Kisha jonë e kremton gjithmonë më 15 gusht (28 gusht, sipas stilit të vjetër). Festa e ka origjinën në Kishën e Jerusalemit dhe..

15.08.22 05:55 |

Ishulli Shën Anastasija dhe Çengene Skele hapin sezonin në prag të Pashkëve

Shëtitjet detare deri në ishullin e bukur Shën Anastasija dhe deri në Kompleksin Kulturor Historik Çengene Skele në afërsi të qytetit Burgas do të organizohen prapë ditët në vijim, njofton Bgtourism.bg. Ishulli, i cili do të mirëpresë turistët e..

14.04.22 07:15 |
Shën Joan Pagëzori

Më 7 janar respektojmë Pagëzorin e Birit të Zotit, Shën Joan

Një ditë pas 6 janarit, Pagëzimit të Shpëtimtarit tonë Jisu Krisht, më 7 janar, Kisha Ortodokse Bullgare nderon Pagëzorin e Birit të Zotit – Shën Joan Pararendësi . Ai u thërriste njerëzve të përgatiten për ardhjen e Shpëtimtarit, duke pastruar..

07.01.22 06:45 |

Në Vigjiljen e Theofanisë shenjtërojnë ujin

Në Vigjiljen e Theofanisë më 5 janar, në tempuj kryhet një shërbim i madh për bekimin e ujit. Liturgjia kryhet vetëm dy herë në vit. Në kremten e Pagëzimit të Shpëtimtarit tonë Jisu Krisht, Teofanisë që bie më 6 janar , dhe në Vigjiljen e kësaj..

05.01.22 12:08 |

Me ditën e Shën Andreut të Parë-thirruri fillojnë një varg festash dimërore

E kremtuar ditën e fundit të nëntorit, në traditën popullore Dita e Shën Andreut konsiderohet si pjesë e ciklit të festave të Krishtlindjeve dhe të Vitit të ri. Shumë nga ritet e lidhura me këtë datë, kryhen edhe më sot. Të gjithë e kanë dëgjuar..

30.11.21 11:16 |

Shën Ivan Rillski – mbrojtës i mjekëve bullgarë

Ditën, në të cilën Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e mbrojtësit qiellor të Bullgarisë Shën Ivan Rillski Çudibërës , mjekët në vend shënojnë festën e tyre. Ajo festohet që prej 25 vitesh e këtej me iniciativë të Bashkimit të Mjekëve..

19.10.21 09:35 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера