Eмисия новини
от 03.00 часа
Sheshi

Një prift ortodoks bullgar do të shërbejë një lutje në Vatikan

Një shërbim historik në Bazilikën e Shën Pjetrit në Vatikan do të mbahet sot, tha për BNR prifti i ri ortodoks bullgar në Romë, Presbiteri Ivan Ivanov. "Për herë të parë në historinë e Kishës Ortodokse, do të mbahet një shërbesë lutjeje në..

24.05.21 11:31 |

Myslimanët në Bullgari festojnë Ramazan Bajramin

Bullgarët me fe myslimane shënojnë Ramazan Bajramin. Me festën e cila vazhdon tri ditë – 13, 14, 15 maj, shënohet fundi i muajit të faljes Ramazan – kohë në të cilën myslimanët agjërojnë 30 ditë. Ramazan Bajrami fillon me lutjen – Bajram Namaz gjë pas së..

13.05.21 10:39 |

370 vjet nga shtypja e librit të parë bullgar

Më 6 maj mbushen 370 vjet nga botimi i librit të parë të shtypur bullgar – përmbledhjes me lutje “Abagar”. Libri përbëhet nga pesë fletë të mëdha në formën e rrotullave, në anën e përparme të të cilave janë të shtypura lutje të shkurtra apokrife. Fletët..

06.05.21 16:36 |

Bajram namazi do të jetë në të hapur

Për shkak të epidemisë së koronavirusit, lutjet lidhur me Bajram Namazin më 13 maj 2021 do të jenë në të hapur. Ky vendim u mor sot nga Këshilli i Myftiut. Në xhamitë, të cilat kanë kushte, lutja do të mbahet në oborr, ndërsa atje ku nuk ka kushte..

29.04.21 16:26 |

Sinodi i Shenjtë miratoi një mesazh për zgjedhjet

Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare miratoi një mesazh në lidhje me zgjedhjet e ardhshme parlamentare, njoftoi Patrikana Bullgare. Organi suprem kujton kërkesat e Kishës sonë Ortodokse, sipas së cilës klerikët nuk mund të marrin pjesë në..

10.03.21 13:34 |

Dita e të Vdekurve

Ditën përpara Të Lidhurit e Mishit bullgarët ortodoksë nderojnë të vdekurit të tyre të dashur. Kjo është një nga ditët e veçanta që kisha ka caktuar për të kujtuar shpirtrat e të gjithë të vdekurve. Ato ditë gjithmon bien ditën e shtune duke ndjekur..

06.03.21 10:33 |

U lexua një lutje për përballimin e pandemisë së Covid-19

Në katedralen “Shën Aleksandër Nevski” Shenjtëria e tij Patriku bullgar dhe Mitropolit i Sofjes Neofit kryesoi shërbimin festiv me rastin e Krishtlindjeve. Ai i përshëndeti të krishterët me fjalët: “Në ditët dhe muajit e sprovave të reja dhe..

25.12.20 10:52 |

Manastiri i Shenjtë i Rilës jep shpresë dhe qetësim në ditët e sprovave

Megjithëse qëndrojmë në shtëpitë tona nga frika e epidemisë, ne nuk harrojmë të kërkojmë Zotin atje ku më mirë dëgjohet lutja jonë e sinqertë . Lutësit përmbushin tempujt çdo ditë dhe pelegrinët shkojnë në një pelegrinazh në ndonjë nga vendet e..

26.11.20 07:20 |

Kisha Ortodokse kremton Lindjen e Hyjlindëses

Më 8 shtator Kisha Ortodokse kremton Lindjen e Hyjlindëses. Kjo është një nga 12 festat më të mëdha të krishtera e njohur edhe si Hyjlindësja e Vogël. Në mbarë vendin në të gjitha kishat shërbehen mesha solemne kushtuar festës. Sipas..

08.09.20 13:02 |

Lutje festive me rastin e Ramazan Bajramit nën qiellin e hapur

Për herë të parë komuniteti mysliman në Bullgari feston Ramazan Bajamin jashtë xhamive për shkak të masave kundërepidemike. Kryemyftiu Mustafa Haxhi shërbeu një lutje festive në Sofje. Lutje e përbashkët festive u zhvillua edhe në Kërxhali, Bullgari..

24.05.20 12:53 |
Всички новини: днес | вчера