Eмисия новини
от 21.00 часа
Foto: Akademia Bullgare e Shkencave

Një punim shkencor i Akademisë Bullgare të Shkencave flet për afresket e shekullit të ХVІ-të në trojet tona

Shkencëtarët e Institutit për Studimin e Arteve pranë Akademisë Bullgare të Shkencave studiojnë 37 kisha bullgare prej disa vitesh për të paraqitur një përshkrim sistematik të pikturës monumentale kishtare të shekullit të ХVІ -të në trojet..

05.06.23 10:39 |

Mbishkrimi më i vjetër cirilik në botë daton nga viti 921 dhe u zbulua në një manastir shkëmbor afër fshatit bullgar Krepça

Lart mbi rrugën automobilistike për në fshatin Krepça të Bullgarisë Verilindore ndodhet një manastir i gdhendur në shkëmb. E themeluar në shekujt IX - X, ai është një nga banesat shkëmbore më të hershme në territorin e Bullgarisë. Uzbulua nga..

24.05.23 07:20 |

Ekspozita "Zemra e Bullgarisë" po viziton UNESCO-n

Me rastin e 40-vjetorit të përfshirjes së Manastirit të Rillës në Listën e Trashëgimisë Botërore, në periudhën 24-28 prill 2023, në selinë e UNESCO-s në Paris, prezantohet ekspozita fotografike me titull “Zemra e Bullgarisë”. Ajo paraqet 20..

27.04.23 17:29 |
Manastiri i Drjanovos „Shën Kryeengjëlli Mihail“

Destinacioni Drjanovo - larg klishesë së turizmit masiv

Drjanovo nuk është ndër destinacionet tona turistike më të njohura - për gëzim të njerëzve që kërkojnë përjetime autentike, larg turmave dhe klisheve të shoqërisë konsumatore. Qyteti i vjetër malor ofron rehati, qetësi dhe mbi të gjitha - një..

23.04.23 14:05 |
Manastiri i Malit të Zi afër fshatit Giginci

Faltoret e mrekullueshme të krishterimit do të ekspozohen në rajonin e Pernikut

Një pjesë e eshtrave të Shën Gjergj Trofeprurësit dhe një ikonë çudibërëse me fytyrën e tij nga Mali i Shenjtë do t'i mirëpresë banorët e rajonit të Pernikut në ditët pas festave të Pashkëve, njoftoi Manastiri i Malit të Zi " Anargjendët dhe..

19.03.23 10:10 |
Shpella e Madhe me afresket pranë manastirit

Lulëzimi dhe shkatërrimi shënojnë të kaluarën mijëvjeçare të manastirit “Shën Ivan Kasinec”

Shën Ivan Rillski jetonte në shekullin e X. Edhe më sot ai konsiderohet mbrojtësi qiellor i bullgarëve. Prandaj aty ku shenjtori ndalej për të kreshmuar dhe për të lutur, ndërtoheshin shenjtërore dhe kisha për nder të tij. Të shpërndarë në skaje të..

13.11.22 14:05 |

Ikona e Shën Minait në Manastirin e Obradovskit ndihmon të gjithë ata që kërkojnë mbështetjen e tij si ndërmjetësi më i afërt me Zotin

Në periferi të Sofjes, rreth 7 km në verilindje të qytetit, ku lumenjtë Vlladajska dhe Perllovska takohen përpara se të derdhen në Iskër, ndodhet Manastiri i Obradovskit. Ai është ndër manastiret më të vjetra të njohura rreth kryeqytetit të sotëm..

11.11.22 10:57 |

Në Ditën e Kryeengjëllit Mihaill në Manastirin “Shën Kryeengjëll Mihaill” pranë fshatit Kokaljane

Më 8 nëntor Kisha Ortodokse Bullgare kremton luftëtarët qiellorë të dritës dhe të drejtësisë, të cilët sjellin lutjet e shenjtorëve përpara Zotit. Këta janë kryeengjëjt Mihaill, Gavriill, Rafaill, Uriill, Sallatiill,Jehudiill dhe Varahaiill. Për..

08.11.22 05:55 |

Amaneti i Shën Joan Rillski është rruga drejt bashkimit të bullgarëve

Në prag të festës së mbrojtësit qiellor të Bullgarisë, Shën Joan të Rilës, qindra të krishterë ortodoksë i drejtohen manastirit të themeluar prej tij në zemër të malit Rila për një vigjilje gjithë natën. Manastiri i Rilës ruan lipsanet e..

19.10.22 08:42 |

Nderojmë Nënën e Zotit

Fjetja e Hyjlindëses, e quajtur ndryshe edhe Nëna e Madhe e Zotit, është një nga festat më të mëdha verore, të cilën Kisha jonë e kremton gjithmonë më 15 gusht (28 gusht, sipas stilit të vjetër). Festa e ka origjinën në Kishën e Jerusalemit dhe..

15.08.22 05:55 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна