Eмисия новини
от 05.00 часа

Shkolla e vjetër në Stoletovo – nga rrënimi deri në një institucion më të dashur vendor

Kur krahasojmë të kaluarën dhe të tanishmen e fshatrave bullgare, patjetër ne përqendrojmë vëmendjen mbi shkollën rurale. Zakonisht ajo është e vendosur në një godinë me dhoma të mëdha dhe dritare të larta nga ku hyn shumë dritë për fëmijët të..

12.09.21 08:15 |

Muzeu “Hipokrat” paraqes hapat e parë të farmacisë moderne në Bullgari

Koleksioni i cili na transferon në kohën nga fundi i Perandorisë Osmane dhe dekadat e para të Bullgarisë së sapo çliruar (fundi i shekullit XIX), është   vepër e një grup farmacistësh nga Plovdivi. Ata e shëtitën Bullgarinë Jugore për të mbledhur..

04.09.21 06:00 |

Për vizitë në Muzeun Etnografik dhe Arkeologjik në qytetin Ellhovo

I krijuar gjatë vitit 1958, Muzeu Etnografik dhe Arkeologjik në qytetin Ellhovo tërheq turistë me disa ekspozitat e përhershme, të vendosura në godina të ndryshme. Mes tyre është ekspozita, e cila ka ruajtur trashëgiminë e pasur etnografike të..

26.08.21 07:15 |

Anija „Drëzki“ dëshmon për famën luftarake të flotës bullgare

Prototipi i Forcave Ushtarake-Detare të Bullgarisë është Flota e Danubit, e themeluar më 12 gusht 1879 në Ruse. Në këtë datë flamujt bullgarë u ngritën në katër anijet luftarake ruse të përdorura në Luftën Ruso -Turke - "Përvoja", "Shpërthimi",..

08.08.21 07:15 |

Muzeu në Ahtopoll mori një zdrukth guri 7 mijë vjeçar gjetur në det

Një eksponat i ri jashtëzakonisht interesat tashmë është pronë e Muzeut të Spirancave në qytetin bregdetar Ahtopoll. Kjo është një zdrukth guri nga neoliti zbuluar në Gjirin e Ahtopollit. Zbulimi i çmueshëm arkeologjik u gjet nga zhytësi..

07.08.21 09:55 |

Nuk është Bullgaria ajo e cila bllokon rrugën e Shkupit drejt BE

Pasi doli nga seksioni zgjedhor Presidenti Rumen Radev u pyet nga një gazetar maqedonas në se parlamenti i ri do të ndryshojë politikën e Bullgarisë ndaj Shkupit. Politika e Bullgarisë nuk varet cila qeveri do të jetë në pushtet dhe cili parlament...

11.07.21 17:51 |

Lapis specularis magjik ndriçon gjetjet antike nga Serdika e lashtë

A është e mundur që një muze arkeologjik të jetë vendi më i përshtatshëm për një ekspozitë të artit modern? Përgjigja është në sallën e gjerë qendrore të Muzeut Arkeologjik në Sofje , ku ndodhet ekspozita "Lapis specuaris. Drita nëntokësore” e..

07.07.21 07:15 |

Dhjetëra muze dhe galeri hapin dyert në Natën Evropiane të Muzeve

Edicioni i 17-të i Natës Evropiane të Muzeve do të sigurojë qasje falas në më shumë se 40 galeri arti dhe muze në kryeqytet. Itineraret kulturore do të fillojnë pas dite më 3 korrik dhe do të mbarojnë në mesnatë . Na presin një sërë ekspozitash,..

03.07.21 10:45 |

Muzeu Kombëtar i Historisë Ushtarake shënon 105 vjet nga themelimi

Muzeu Kombëtar i Historisë Ushtarake në Sofje shënon vjetorin e vet 105 vjeçar me një program special këtë fundjavë. Hapja e programit festiv përkon me iniciativën evropiane   - Nata të Muzeve 3 korrik. Programi arsimor “Misioni gjurmues” do..

03.07.21 07:05 |

Një ekspozitë ilustron historinë mijëvjeçare të qytetit bregdetar Çernomorec

Gjatë javës në Muzeun “Shën Nikolla” në qytetin Çernomorec u hap ekspozita arkeologjike “Çernomorec – monumente   të historisë mijëvjeçare”. Ekspozita mund të frekuentohet deri në fund të muait tetor dhe përbën artefakte të paparaqitura deri tashti..

19.06.21 07:15 |
Всички новини: днес | вчера