Eмисия новини
от 05.00 часа

“Ushqeje shpirtin, që të të dëgjojë” - një ekspozitë me befasi të shumta në Muzeun Historik Rajonal në Sofje

Cilat kanë qenë zakonet e të ngrënit të kryeqytetasve në të kaluarën e largët? Çfarë ndikimi kanë kulturat e huaja në menynë tradicionale bullgare pas Çlirimit? Kur shfaqen lokalet për një ngrënie të shpejt publike? Përgjigjen e këtyre pyetjeve si dhe të..

09.11.20 07:05 |
Lejdi Strangford për vizitë në spitalin e vet në Karllovo

Lejdi Strangford – anglezja, e cila i donte bullgarët

Menjëherë pas shtypjes së përgjakshme të Kryengritjes së Prillit gjatë vitit 1876/ kundra sundimit osman/, figura të shquara publike evropiane fillojnë një fushatë për të mbrojtur popullsinë bullgare . Mes tyre është dhe një grua, e cila ka shënuar me..

26.10.20 07:05 |

Art-Happening “Toleranca si kulturë” me mesazh drejtuar kryeqytetasve

Deri ku arrijnë kufijtë e njerëzve tolerantë ndaj atyre të cilët nuk janë tolerantë? Përgjigjen e kësaj pyetjeje mjaft aktuale e kërkon Fondacioni “Megjithë” , përmes një art happening-u jo tradicional. Më 10 tetor në drekë, në pjesën midis..

10.10.20 05:05 |

“Të kthehesh në shtëpinë e babait...” – një bullgare në Çeki tregon

Bashkatdhetarja jonë Nadja Shurellova-Novotna, me pseudonimin artistik Nadja Shurell, jeton prej 20 vjetëve në Çeki. Ajo ka përfunduar shkollën e mesme të arteve figurative në Sofje, kurse më shumë se 15 vjet merret me projektim dhe dizajn të..

03.10.20 07:05 |

Në qytetin Stara Zagora tregojnë piktura të vjetra nga muzeu i kolegjit të dikurshëm francez “Shën Augustin”

Koleksioni i mbledhur dekada të tëra prej murgjve në muzeun e ish kolegjit francez “Shën Augustin” ndodhet për vizitë në Galerinë Arteve Gigurative në qytetin Stara Zagora deri më datë 20 tetor, informon Agjencia Telegrafike Bullgare. Pjesa më e..

27.09.20 05:10 |

Një fotoekspozitë ndjek kthimin e Dobruxhës Jugore në kufijtë e Bullgarisë

“Dobruxha 1940” kështu quhet fotoekspozita  e hapur më 11 shtator në qytetin e Varnës. Ajo është pjesë nga ngjarjet në lidhje me 80 vjetorin nga nënshkrimi i Marrëveshjes së Krajovës më 7 shtator 1940 dhe rikthimin e Dobruxhës Jugore në..

12.09.20 07:00 |

Gjurma bullgare në mbishkrimet murale të manastirit Hora në Stamboll

Manastiri Hora* në Stamboll, i njohur me mbishkrimet e veta të papërsëritshme murale, mbase do të ndjekë fatin e kishës emblematike të Kostandinopojës “Shën Sofja”. Lajmi për kthimin e tij në xhami, përmes dekretit të presidentit turk Rexhep Tajip..

02.09.20 09:56 |

Fëmijët në Dollna Orjahovica njihen me sekretet e bukës

Sipas traditave bullgare mysafirët e shtrenjtë duhet të priten me bukë dhe kripë, ndërsa një proverb bullgar thotë se askush nuk është më i madh nga buka. Prandaj edhe gjatë iniciativës verore “Të shtunat familjare” të Muzeut Historik në Dollna..

23.08.20 13:49 |

Nëndetësja e fundit bullgare përsëri është e pranishme, por tanimë si një muze

Nëndetësja e fundit bullgare “Sllava” tanimë është një muze dhe pret vizitorë rreth Bellosllav (Bullgari Verilindore). Misioni i fundit i kësaj ene lundruese ka qenë më 21 dhjetor 2010. Sot, përveç kabinave të oficerëve, çdo një i cili ka..

22.08.20 06:05 |

Muzeu i vetëm tek ne i cili mban emrin e një të huaji, gjendet në qytetin Shumen

22 gusht është data  në të cilën gjatë vitit 1849 luftuesi për pavarësinë hungareze Llajosh Koshut shkel në bregun bullgar të lumit Danub si emigrant. Avokati i lindur në një familje fisnike, gazetar dhe revolucionar, është figura kryesore vepruese në..

22.08.20 04:15 |
Всички новини: днес | вчера