Eмисия новини
от 05.00 часа

Në vjeshtën e vitit 2020 do të hapet një muze i artit iluzionist në fshatin Momçillovci të rrethit të Smoljanit

Aktori dhe iluzionisti bullgar Nenço Illçev, i cili ka lindur në fshatin e Rodopeve Momçillovci, do të krijojë një muze të artit iluzionist atje. Ky do të jetë muzeu i parë i këtij lloji te ne dhe pritet të shndërrohet në një prej atraksioneve në fshatin..

22.12.19 13:25 |

Një muze në Romë po hap dyer për “Bullgarinë përmes qelqit të kohës”

Nga data 12 dhjetor deri më 12 janar muzeu, i cili i kushtohet jetës së romakëve – Museo di Roma in Trastevere, në kryeqytetin italian do të jetë mikpritës i ekspozitës interaktive me titull “Bullgaria përmes qelqit të kohës”, mbështjellë nga aroma..

08.12.19 13:35 |

Metodë inovative ndihmon njerëzit me probleme në të parin të përfytyrojnë artefakte

Në Muzeun Regjional Historik të qytetit Dobriç edhe njerëzit me probleme në të parin do të kenë mundësi të njihen me trashëgiminë kulturore. Metoda inovative në sajë të së cilës kjo bëhet e mundshme u krijua në kuadrin e projektit “Rruga tjetër” në..

08.12.19 10:35 |

Koleksionuesi i hekurave – piktori Dimitër Dobrev nga Plovdivi

Piktori Dimitër Dobrev nga Plovdivi, zbuluesi i një hekuri nga përpara 45 viteve, të hedhur si një mbeturinë e panevojshme, është krijuesi i ekspozitës origjinale prej hekurave që mund të shihet në Shtëpinë e Hindlijanovit në qytetin e vjetër të..

25.11.19 12:01 |

Libri i psalmeve i Tomiçit nga shekulli i XIV-të është për herë të parë në Bullgari

Libri i psalmeve i Tomiçit është një nga dorëshkrimet më të vlefshme mesjetare bullgare, i cili për herë të parë vjen në Sofje. Relikti i çmueshëm nga “shekulli i dytë i artë” (siç është e njohur periudha e sundimit të mbretit Ivan Aleksandër –..

13.10.19 10:10 |

Rajna Knjaginja – mamia e parë e diplomuar pas Çlirimit

Rajna Knjaginja është e njohur për secilin bullgar si gruaja që ka qëndisur flamurin, i cili symbolizon idealin kombëtar për liri. Por ajo mbetet në histori dhe me diçka tjetër – me misionin e saj bamirës, të cilit i përkushtohet pas Çlirimit. Për punën..

18.08.19 14:10 |
Боил Банов

Bullgaria dhe Italia po forcojnë shkëmbimet mes muzeve

Ministrat kulturor të Bullgarisë dhe të Italisë –Boill Banov dhe Alberto Bonisoli, shqyrtuan në Romë planet për forcimin e këmbimit mes muzeve të të dyja vendeve. Në këtë drejtim pala bullgare do të bashkëpunojë me galerinë “Ufici” në Firence, me..

19.07.19 14:31 |

Shtëpia e Botevit nuk ka mbyllur dyer që nga shpallja e saj për muze përpara 75 vjetëve

Në Ditën e Botevit dhe të të vrarëve për lirinë e Bullgarisë ju shpiem në shtëpinë e tij në qytetin Kallofer, i cili është kthyer në muze përpara 75 vjetëve. "Historia e shtëpisë është interesante, kurse ajo është një pjesë nga kompleksi i muzeut,..

02.06.19 11:10 |

“Apartamenti i kuq” – një portal për jetën e bullgarëve gjatë viteve 80 të shekullit të kaluar

Në qendër të Sofjes hapi dyer një muze jo tradicional. Ai gjendet  në një apartament dhe i transferon vizituesit në jetën e bullgarëve gjatë viteve 70 dhe 80 të shekullit të kaluar – etapa e fundit e regjimit komunist në Bullgari dhe udhëheqjes së Todor..

11.05.19 11:35 |

Muzeu historik në qytetin Tervell ringjall ballot e dikurshme të maturës me një paradë të modës së vjetër në natën e muzeve

Të rinjtë dhe të rejat nga familjet më të nderuara bullgare pas Çlirimit (1878) janë paraqitur për herë të parë në shoqëri në një mbrëmje festive tepër elegante. Me valëzime elegante dhe me ritmet e mazurkës në interpretim të orkestrës , ata fare..

07.05.19 14:14 |
Всички новини: днес | вчера