Eмисия новини
от 05.00 часа

“Në bordin e historisë së flotës” në Ditën e Trimërisë

Në Ditën e Trimërisë dhe në Festën e Ushtrisë Bullgare – 6 maj, Muzeu Kombëtar i Historisë Ushtarake sipas traditës i hap dyert e veta falas për vizitorë. Në festë miqtë e Muzeut do të kenë mundësinë të hyjnë në kabinën e pilotëve të helikopterit..

06.05.19 09:00 |

430 krijime letrare dhe artistike të bullgarëve të vegjël nga jashtë ringjallin kujtimin fisnor në Veliki Presllav

Më 19 prill do të zhvillohet ceremonia e dorëzimit të dekoratave nga edicioni i parë i Forumit Ndërkombëtar “Veliki Presllav – Historia e Një Populli të Tërë” i cili zhvillohet nën patronazhin e Nënpresidentes Iljana Jotova. Në të me krijimtarinë e vet..

14.04.19 11:15 |

Muzeu Politeknik Kombëtar mbush 60 vjet

Sivjet Muzeu Politeknik Kombëtar shënon 60 vjet nga themelimi. Ideja për një koleksion teknik nga e kaluara ishte një ëndërr të shumë inxhinierëve bullgarë. Mirëpo ajo u realizua pak vonë. Një nga shkaqet ishte, se për koleksionin përgjigjeshin..

18.05.17 10:56 |

Në Muzeun e Kjustendillit fëmijët njihen me jetën e përditshme të paraardhësve tanë

Çfarë është ora e diellit? Sesi stërgjyshat tanë në Lashtësi kanë matur orët, ditët dhe muajt? Përgjigjet e këtyre pyetjeve fëmijët i mësuan në punishten zbavitëse në Muzeun Historik të Kjustendillit “Akad. Jordan Ivanov” më 16, 17 dhe 18 mars 2017...

19.03.17 16:35 |

Shikim në të kaluarën me ekspozitën “Sofja në agimin e lirisë”

Si dukej qendra e Sofjes, çfarë ishte e përditshmja e banorëve dhe si ata jetuan në kohën pas Çlirimit të Bullgarisë nga zgjedha turke? Pikërisht këtë prezanton ekspozita “Sofja në agimin e lirisë”. Ajo u organizua nga Muzeu Historik i kryeqytetit dhe..

17.03.17 16:35 |

Eja në muzeun tim!

“Eja në muzeun tim, të presin aventura” – kjo është ftesa e kulturologut Todor Petev, të përkushtuar në kauzën e muzeve bullgare. Ai ka mbaruar kulturologji në SHBA dhe shumë vite ka punuar në muze të ndryshme atje, si muzeu Metropolitan, ata të..

07.03.17 11:28 |

Muzeu për Historinë e Sofjes tregon “Përralla dimërore” për fëmijë

Ndoshta nuk ka një muze tjetër që ndodhet në një ndërtesë të vjetër, e cila më pare në vazhdim të dhjetëra viteve është përdorur për banjë nga mijëra banuesit e kryeqytetit. Sot për banjën e vjetër kujtojnë vetëm çezmat, nga të cilat derdh ujë mineral..

05.03.17 15:35 |

Një regjistër online na prezanton monumentet e kryeqytetit

Rreth 2000 janë monumentet, skulpturat dhe basorelievet, kushtuar personaliteteve të dalluar dhe ngjarjeve historike në kryeqytetin bullgar. Rreth disave kalojmë çdo ditë dhe i njohim shkëlqyeshëm, por për të tjerët as që dyshojmë. Deri vonë informata..

16.12.16 13:45 |
Muzeu i gomarit

Në Gurkovo luajnë futboll dhe nderojnë gomarin në muze

Shumë përpara se në botën magjike të Hari Potërit të luajnë kuidiç, banorët e një bashkie të vogël kthejnë në copëra të veçanta rregullat e rrepta të futbollit të cilat prej kohe u janë bërë të bezdisshme. Dhe nga kurrizi i gomarëve veshgjatë fillojnë..

14.12.16 11:39 |
Muzeut Historik Kombëtar disponon me fonde të pasura

Muzetë bullgarë luftojnë krizën me ekspozita kureshtare

Një nga mënyrat më interesante dhe të këndshme, që njeriu të njihet me historinë, jetesën, zakonet dhe traditat e një shteti, është me vizitë në muzetë vendore. Vetëm në territorin e Bullgarisë së vogël ato janë më se 200. Disa prej tyre sipas një tradite..

18.05.12 09:29 |
Всички новини: днес | вчера