Eмисия новини
от 08.00 часа
Simeon Iliev

BNR mori një çmim ndërkombëtar për incizimin më të mirë folklorik

Radioja Kombëtare Bullgare - BNR u dekorua me çmimin special të Konkursit Muzikor Ndërkombëtar “Svetozar Straçina” për regjistrimin e muzikës popullore. Kjo është njohje e radhës për Radion Kombëtare Bullgare gjatë viteve. Çmimi special për..

13.05.21 10:53 |

Verka Siderova: “Jeta të mëson gjithçka”

Është një privilegj ta njohësh Verka Siderovën , është një nder i madh të jesh mysafir në shtëpinë e saj, është një lumturi të shijosh këngët e saj, të cilat i ngrohin zemrat e disa brezave të bullgarëve. Emri i saj është në librat shkollorë..

26.04.21 13:39 |

Jovço Karaivanov: “Të kënduarit është një përulje para altarit të pavdekshëm të muzikës popullore”

Këngëtari i njohur Jovço Karaivanov është fenomen në kulturën tonë folklorike. Zëri i tij i ëmbël lirik dhe repertori i tij i përsosur nga krahina e Trakisë – kjo është “marka e mbrojtur” për mjeshtri të lartë interpretuese. Vlerësimet e..

18.03.21 14:05 |

Kujtim për këngëtaren Ljubka Rondova

Më 15 mars para pesë vitesh u nda nga jeta Ljubka Rondova – një nga këngëtaret më të dashura popullore. E quante veten e bija e Egjeut. Këngët e krahinës së lindjes i pranonte si një mision i vet dhe kuptim i jetës së vet. Dashuria ndaj traditave..

15.03.21 15:16 |

Nedjallko Nedjallkov: Përmes fyellit lidhem me veten time dhe me universin

Nedjallko Nedjallkov, i cili që prej kohe nuk është vetëm fyelltar tradicional,interpreton muzikë të stileve dhe zhanreve më të ndryshme-nga ekzekutimet e lashta popullore, përmes muzikës së Rilindjes, Barokut dhe Klasicizmit, deri tek xhazi dhe asaj që..

03.12.20 06:20 |

Shkrimtarja turke Ajshe Shen: ”Bullgaria për mua është atdhe”

Romani i parë i autores e cila ka lindur në Bullgari, përndjek jetën e një vajze turke në vendin tonë dhe bëhet shkak që shkrimtarja të zbulojë pasurinë e kulturës bullgare. Shkrimtarja e re Ajshe Shen /Ayşe Şen/ tani vonë debutoi në Turqi..

28.10.20 07:05 |

Cvetanka Varimezova u dekorua me shenjën e nderit të Presidentit të Republikës

Interpretuesja e njohur popullore bullgare, pedagoge dhe dirigjente Cvetanka Varimezova u dekorua me shenjën e nderit të Presidentit me rastin e përvjetorit të saj të 60-të. Dekoroata jepet për kontribut në ruajtjen dhe popullarizimin e artit dhe..

12.10.20 20:12 |

Todor Todorov – enciklopedia e gjallë folklorike

Në rrethet e muzikantëve tanë popullorë Todor Todorov është një legjendë e vërtetë. Njohuritë e tij për folklorin bullgar, më në veçanti për artin e interpretimit, respektojnë madje dhe studiuesit më të thelluar. Ai çdo gjë e ka mësuar vet – prej..

12.10.20 06:15 |

Kostadin Atanasov e pushton botën me zërin e gajdes bullgare

Përpara ca kohe Kostadin Atanasov festoi jubileun e tij të 50. Gajdexhiu ynë i njohur është mes virtuozëve modernë të këtij instrumenti tradicional bullgar. Ai është i dekoruar me çmime të shumta bullgare dhe të huaja. Luan me një përsosmëri të madhe në..

08.11.19 11:52 |

Një stinë interesante, e përmbushur me shumë muzikë të bukur premton Orkestra për Muzikë Popullore e Radios Kombëtare Bullgare

Po e fillojmë stinën tonë të 67 të koncerteve - tregon dirigjenti Dimitër Hristov. Në fillim do të interpretojmë “Buenec Trakas” të Kosta Kolevit - një pjesë e njohur në repertorin tonë. E ekzekutojmë në koncertin tonë të parë çdo vit, që të mos të..

08.10.19 15:57 |
Всички новини: днес | вчера